Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Leverworst

Welke belegsoorten zijn geschikt voor zuigelingen vanaf een halfjaar?

Leverproducten zoals (smeer)leverworst zijn rijk aan vitamine A (retinol). Dit is een in vet oplosbare vitamine die van nature voorkomt in vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier. Daarnaast wordt het toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Vitamine A

Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 maanden mogen niet meer dan één of twee boterhammen met smeerleverworst per week eten. In lever zit heel veel vitamine A. Van deze vitamine mag je kind niet te veel binnenkrijgen, want dat kan schadelijk zijn.

Naarmate kinderen ouder worden, stijgt de behoefte aan vitamine A wel, maar heel langzaam. Kinderen van 1 tot 3 jaar mogen niet meer dan twee tot drie boterhammen met smeerleverworst per week eten.

Geef je baby niet te veel beleg!

Als je net begint met vaste voeding is meer beleg op brood dan alleen een beetje margarine nog niet echt nodig. Fruit is ook lekker als broodbeleg, geprakt of in kleine stukjes. Hartig beleg is niet beter dan zoet beleg. In kaas en vleeswaren zit vooral ongezond vet. Kies daarom voor de magere soorten, bijvoorbeeld 20+ kaas of een plakje kipfilet.

×
Waar ben je?