Logo

Baby

Drinken uit een beker

Laatst gewijzigd op:

Oefenen met de beker kan al vanaf het moment dat je baby kan zitten. Geef je kind tussen de gewone maaltijden door af en toe een beetje water in een beker. Vanaf ongeveer 9 maanden kun je je kind zelfstandig uit een beker laten drinken. Je kind kan de beker dan zelf naar de mond brengen. In het begin knoeien kinderen veel. Het kan enkele weken of maanden duren voor je kind goed zelfstandig uit een beker kan drinken, dat is heel normaal.

Gebruik liever geen tuitbeker

Lukt het drinken zonder dekseltje niet? Kies dan geen tuitbeker of anti-lekbeker, maar een beker met een holle deksel met een drinkspleet of gat. Met een tuitbeker of zuigfles houd je het bestaande zuig- en slikpatroon van je baby in stand. Dit kan de ontwikkeling van de mond, tanden en spraak in de weg staan.

Als je kind veel uit een tuitbeker drinkt kan de tong namelijk verkeerd in de mond gaan liggen. Hierdoor duwt hij tegen de tanden aan en kan de kaak verkeerd gaan staan. Op latere leeftijd moet je kind dan misschien een beugel. Ook kan een verkeerde rustpositie van de tong en verkeerd slikken invloed hebben op de uitspraak van bepaalde klanken. Het maakt goed leren praten dus lastiger.

Natuurlijk mag je kind tussendoor nog wel eens uit een fles drinken, maar geef je kind geen zoete dranken uit een zuigfles. Dit veroorzaakt gaatjes in het gebit.

Deel deze informatie via social media