Logo Stichting Opvoeden.nl

Laatste wijzigingen

Op deze pagina vind je de laatste wijzigingen die zijn aangebracht in de opvoedinformatie. Dit kan zijn naar aanleiding van nieuw onderzoek, feedback van het Landelijk Ouderpanel of meldingen die we binnenkrijgen via het tipformulier. Wil je maandelijks op de hoogte blijven van de nieuwste informatie? Meld je dan aan voor een van onze nieuwsbrieven.


Lijst van de laatste wijzigingen

Slapen baby Baby / Opvoeding en gedrag

26-11-2018 - 08:06

Met zeven samenwerkingspartners uit de Jeugdgezondheidszorg heeft Stichting Opvoeden.nl het filmpje 'Ritme en regelmaat' ontwikkeld. Fiona laat in dit filmpje zien hoe je ritme en regelmaat aanbrengt tijdens het naar bed brengen van je baby.

Tijd voor jezelf Ouderschap / Ik als ouder

26-11-2018 - 07:48

Met zeven samenwerkingspartners heeft Stichting Opvoeden.nl het filmpje 'Ouderschap' ontwikkeld. In dit filmpje praat Fiona met ouders over het ouderschap en vraagt zij verschillende ouders hoe zij tijd voor zichzelf maken.

Adviezen mediagebruik kinderen Basisschoolkind / Media

20-11-2018 - 13:59

De laatste trends op het gebied van media en mediagebruik zijn verwerkt in diverse teksten op Opvoeden.nl. Bijvoorbeeld over het effect van beeldschermen op slapen. Maar ook over gameverslaving en smartphoneverslaving. Daarnaast zijn de adviezen voor mediagebruik door kinderen en pubers uitgebreid.

Gevaarlijke internetspelletjes Basisschoolkind / Media / Kinderen en sociale media

19-11-2018 - 16:42

Aan Opvoeden.nl zijn twee teksten toegevoegd over gevaarlijke internetspelletjes. Waarom doen tieners mee aan deze 'challenges'? 'Tieners houden van experimenteren. Ze dagen elkaar soms uit om gekke dingen te doen. Dat was voeger zo, en nu nog. Tegenwoordig heet dit een 'challenge'. Op internet zijn veel gevaarlijke spelletjes te vinden.' Hoe weet je of je kind gevaarlijk internetspelletjes speelt en hoe praat je daarover met je kind? In de teksten staan tips van mediadeskundige Justine Pardoen.

Drugsgebruik bespreken Puber / Gezondheid en voeding / Genotmiddelen / Drugs

12-11-2018 - 11:48

Verschillende teksten in de content van Opvoeden.nl zijn aangevuld en geactualiseerd naar aanleiding van de richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming. Bijvoorbeeld over kindermishandeling, agressief gedrag en drugsgebruik. 'Experimenteren hoort bij de puberteit. Bijna alle jongeren experimenteren een keer met drugs, bijvoorbeeld door te gaan blowen. Als ouder kun je je kind daarop voorbereiden door er een open gesprek over te hebben, zonder vooroordelen, dreigementen of goedbedoelde waarschuwingen. Doe dit voordat je kind nieuwsgierig is naar drugs.'

Foto's van je kind op school Basisschoolkind / Media / Foto's op internet

22-10-2018 - 16:25

Naar aanleiding van de nieuwe privacywet zijn nieuwe teksten toegevoegd aan de content van Opvoeden.nl. Bijvoorbeeld over het gebruik van foto's en filmpjes van je kind op school. 'Een school, sportclub of andere organisatie mag niet zomaar een foto of filmpje op internet plaatsen waarop jouw kind te zien is. Ze moeten jou daarvoor eerst om toestemming vragen.'

Wat kan een puber met media? Puber

16-10-2018 - 10:35

Diverse teksten over media in de puberfase zijn geactualiseerd dankzij de inbreng van mediadeskundige Justine Pardoen. Ook het Landelijk Ouderpanel dacht mee. Daarom staan er in de teksten nu veel praktische tips.

Kind van een spermadonor Ouderschap / Relatie en gezin

10-10-2018 - 13:27

Met behulp van Fiom is de tekst 'Kind van een spermadonor' toegevoegd aan Opvoeden.nl. 'Wil je aan je kind vertellen hoe het is gegaan? Vertel dit dan nooit in één keer. Het is altijd een proces. Het is belangrijk dat je het vertelt op een manier die past bij de leeftijd en ontwikkeling van je kind.'

Seksuele opvoeding 4-6 jaar Basisschoolkind / Opvoeding en gedrag

8-10-2018 - 15:24

Aan de teksten over seksuele opvoeding in de basisschool- en puberfase zijn vier regels toegevoegd die de belangrijkste aspecten vormen van de seksuele opvoeding. De zogeheten LOVE-regels: 'Let op je kind', 'Open communicatie', 'Voorbeeld geven', 'Er zijn voor je kind'.

Internet en seks Puber / Media / Veiligheid online

8-10-2018 - 15:10

Rutgers heeft de teksten over internet en seks op Opvoeden.nl uitgebreid met relevante tips om je kind te helpen bij het aangeven van wensen en grenzen als het gaat om online seksualiteit. 'Laat weten dat seks op internet niet hetzelfde is als seksualiteit in het echte leven. Vertel dat vrijen heel anders gaat als je elkaar echt lief vindt.'

Verbranding Ouderschap / Je kind beschermen / Eerste hulp

25-9-2018 - 13:49

De brandwondenstichting heeft het EHBO-advies bij een verbranding met hete vloeistoffen gewijzigd. Het advies is nu om kleding zo snel mogelijk te verwijderen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het niet verwijderen van de kleding meer schade aanricht dan het wel verwijderen. De tekst 'Verbranding' op Opvoeden.nl is naar aanleiding van dit advies aangepast.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X