Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Kruiden en natuurproducten

Soms zie je kruiden of andere homeopathische middelen tegen bijvoorbeeld zwangerschapskwaaltjes.

Overleg eerst met je huisarts of verloskundige

Je kunt het best overleggen met je verloskundige of je huisarts als je twijfelt of je een bepaald product veilig kunt gebruiken. Ditzelfde geldt voor medicijnen.

Welke kruiden zijn veilig?

De meeste kruiden zijn gewoon veilig te gebruiken als smaakmaker in je warme maaltijd. Gebruik daarvoor kleine hoeveelheden. Het gaat hierbij om venkel, anijs, basilicum salie,  dragon, pesto en kaneel. Zet ook liever geen thee van deze kruiden. Kruidenpreparaten met fenegriek, nigelle, moederkruid, senna en meidoorn kun je beter niet dagelijks innemen.

Deze kruiden mag je echt niet gebruiken!

Sommige kruidenpreparaten zijn echt schadelijk voor je ongeboren kind. Het gaat hierbij om: aloë, sassafras, dong quai, absintalsem, venkel, anijs, komkommerkruid(borage), hoefblad, smeerwortel, boerenwormkruid en aloë. Het gebruik van efedra en kava kava is in Nederland verboden.

Middelen tegen ochtendmisselijkheid

Verder is het beter om geen kalebaskalk of kalebasklei te gebruiken tegen ochtendmisselijkheid. Dit natuurproduct bevat vaak te veel lood en dat kan schadelijk zijn voor je kind.

Meer informatie over kruiden

Op de website van het Voedingscentrum vind je meer informatie over wat je wel en niet kunt eten en drinken tijdens de zwangerschap.

×
Waar ben je?