Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Alcohol

Als je zwanger bent, kun je beter geen bier, wijn of andere alcholische drank drinken.

Alcohol is slecht voor de ontwikkeling van je kind

Alcohol is een giftige stof die schadelijk kan zijn voor je ongeboren kind. De risico’s en de ernst van de schade nemen toe naarmate je vaker drinkt en naarmate je per keer meer drinkt. Het advies is om helemaal niet te drinken.

  • In het begin van je zwangerschap is alcohol slecht voor de aanleg en ontwikkeling van organen (zoals hart, longen, nieren, maag) en andere lichaamsdelen.
  • Tijdens je hele zwangerschap ontwikkelen de hersenen van je baby zich. De hersenen van je baby zijn heel gevoelig voor alcohol. Alcohol kan miljoenen hersencellen doden. Deze hersencellen groeien niet opnieuw aan.
  • Aan het einde van de zwangerschap kan alcohol ervoor zorgen dat je baby niet goed groeit. Ook kan je kindje eerder worden geboren.

Foetaal alcoholsyndroom

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot het foetaal alcoholsyndroom (FAS). Een kindje met FAS heeft neurologische en lichamelijke afwijkingen en is kleiner dan gemiddeld.

Kijk ook eens bij:

×
Waar ben je?