Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Examen

De spannendste tijd aan het eind van de middelbare school is waarschijnlijk het centraal examen. Deze periode is extra stressvol en je zoon of dochter zit vast veel te studeren voor alle eindexamenvakken.

Studeren voor het eindexamen

Je kunt je kind steunen tijdens het studeren voor de examens.

  • Je kind weet inmiddels hoe je het best de leerstof onder de knie krijgt. Examenkandidaten kun je daarom beter zo veel mogelijk op hun eigen manier laten studeren.
  • Je kunt helpen door te overhoren en examenvragen voor te leggen uit oude examens.
  • Daarnaast is het verstandig om het examenrooster goed te bestuderen, zodat je weet wanneer je kind examen moet doen en in welk vak.

Examenangst en prestatiedruk

Veel jongeren hebben last van examenangst. Ze vinden het eindexamen heel spannend, voelen zich nerveus en zijn misschien ook bang dat ze het niet zullen halen. Dit leidt vaak tot stress. Daarnaast kan een hoge prestatiedruk ook stress veroorzaken. Als ouder verwacht je misschien dat je kind thuiskomt met hoge cijfers, en soms verwacht een kind dat van zichzelf. Het is daarom beter om vooral complimentjes te geven voor geleverde inspanningen, en niet alleen maar voor hoge cijfers.

Ontspanning

Ontspanning is net zo belangrijk als alle inspanningen die je kind verricht voor de examens.

  • Beweging en gezonde voeding zijn goed voor de hersenactiviteiten van je kind.
  • Stimuleer je zoon of dochter om zich te ontspannen. Een leuk uitstapje of bijvoorbeeld lekker uitwaaien op het strand kan goed helpen tegen de spanning.
  • Je kunt je kind een beetje meer verwennen dan normaal, bijvoorbeeld door het lievelingseten van je zoon of dochter klaar te maken.
  • Verder kun je je kind ook wat minder huishoudelijke taken geven om de examenstress en de tijdsdruk een beetje te verlichten.

Schoolgala

Op veel scholen organiseren de leerlingen een examengala. Dit is een grote happening waar alle examenkandidaten aan meedoen. Ze kunnen vrienden uitnodigen en ’s middags is er vaak al een lange stoet van aparte, versierde voertuigen, zoals driewielers, tractoren, een limousine en een koets. De leerlingen kleden zich heel chic: de dames komen in het lang en de heren in een pak. Er is drank en lekker eten, en ’s avonds is het bal. De jongens nodigen een meisje uit, of andersom. Het ‘paar’ ziet er prachtig uit. Uiteraard worden er foto’s gemaakt en het feest duurt tot diep in de nacht.

Geslaagd

Dan is het zover: de uitslag is binnen! Hopelijk kan de vlag met de schooltas worden uitgehangen. Daarna zijn er feesten, die vaak onderling, met vrienden worden georganiseerd.

×
Waar ben je?