Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Herpes genitalis

Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een virus. Het lijkt op een koortslip, maar dan zit het in, op en rondom de penis, vangina of anus. Het begint met een blaasje, dit droogt in tot een korstje en verdwijnt weer. Vaak komt het blaasje terug als de weerstand laag is.

Klachten bij herpes genitalis

  • Pijnlijke rode plekjes, blaasjes of zweertjes in of rond de penis, vagina of anus.
  • Een zeurende pijn in de lies.

Herpesaanval

Als je zoon of dochter het herpesvirus heeft opgelopen, kunnen na 2 tot 12 dagen klachten ontstaan, maar bij een grote groep ontstaan geen klachten. Een eerste herpesaanval kan pijnlijk zijn en duurt ongeveer tien dagen. Een volgende aanval is meestal minder pijnlijk.

Belangrijk om te weten

  • Herpes genitalis is een veelvoorkomende infectie. Doordat herpes in veel gevallen zonder klachten verloopt, merken de meeste mensen daar niets of weinig van.
  • Herpes gaat niet over. Het herpesvirus blijft namelijk in het lichaam. Het trekt zich terug in zenuwknopen.
  • Iemand met herpes is vooral besmettelijk tijdens een aanval, maar ook als er geen blaasjes zijn, is er op die plek soms wat virusuitscheiding.
  • Herpes kan gevaarlijk zijn voor een pasgeboren baby.

Wat kan je kind het best doen?

Jongeren die denken dat ze een soa hebben, kunnen het best naar de huisarts gaan of naar Sense, het centrum voor seksuele gezondheid van de GGD. De GGD kan ook helpen om (anoniem) sekspartners te waarschuwen.

Koortslip

Heeft je kind een koortslip? Laat het dan voorzichtig zijn want daarmee kun je het herpesvirus doorgeven, bijvoorbeeld door zoenen of door orale seks.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X