Logo Stichting Opvoeden.nl

Wat doe je als je kind bang is van iets op tv? (0 - 10 jaar)

Jonge kinderen spelen soms na wat ze op tv, een video of in een film gezien hebben. Vooral voor kinderen vanaf 3 jaar is dat een manier om heftige ervaringen te verwerken. Peuters en kleuters moeten nog leren omgaan met agressie en angst. Straf je kind niet voor dit naspeelgedrag. Je kunt je kind helpen door de gevoelens te benoemen. Zo leert het wat ‘blij’, ‘bang’, ‘verdrietig’ en ‘boos’ is en kan het hier beter mee omgaan.

Vaak kom je er niet achter wat je kind precies gezien heeft. Jonge kinderen kunnen ook later bang worden van iets wat ze eerder zagen in een film. Bijvoorbeeld van monsters of andere vreemde wezens. Vooral kinderen vanaf 4 jaar kunnen daar last van hebben. Ontken of negeer zulke angsten niet, maar troost je kind en stel het gerust (‘hier thuis zijn geen monsters, daar zorg ik voor.').

Bang voor gebeurtenissen in het nieuws

Vanaf 6 jaar zijn kinderen steeds meer geïnteresseerd in wat er in de echte wereld gebeurt. Toch kunnen ze erg schrikken van heftige beelden die ze op televisie zien. Dit kan bijvoorbeeld een schietpartij, een oorlog of een natuurramp zijn. Ze kunnen denken dat dit hen ook kan overkomen, of dat de wereld alleen maar gevaarlijk is. Het is daarom belangrijk dat je de vragen van je kind zoveel mogelijk beantwoordt. Probeer de aandacht van je kind – waar mogelijk – ook te richten op de positieve kanten van een nare gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan de heldenrol van hulpverleners of inzamelingsacties.

Het nut van Kijkwijzer en Pegi

Kijkwijzer en Pegi zijn waarschuwingssystemen. Dat betekent dat je aan de aangegeven leeftijd kan zien dat het niet geschikt is voor jongere kinderen. Dat oordeel is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over mogelijke schadelijkheid. Let vooral op angst en geweld voor jonge kinderen. Soms is het geluid ook te heftig; daar waarschuwt Kijkwijzer niet voor.

Labels van Kijkwijzer

Voor films en tv zijn er labels met leeftijdsaanduidingen: Alle Leeftijden (AL), 6 jaar, 9 jaar, 12 jaar en 16 jaar. Daarnaast zijn er pictogrammen die aanduiden waarom een tv-programma of film niet geschikt is voor een bepaalde leeftijd (seks, geweld, grof taalgebruik, drugs/alcohol en discriminatie). Kijkwijzer geeft aan dat een product tot die leeftijd mogelijk schadelijk is. Dat zegt dus nog niets over geschiktheid. Je kunt de labels vinden op Kijkwijzer.nl.

Labels van Pegi

De labels voor games zijn net iets anders en ook de leeftijdscategorieën verschillen, maar de basis is hetzelfde. Het Europese systeem waarschuwt voor mogelijke schadelijkheid. Je vindt de uitleg op Pegi.info.

Tips

  1. Als je kind ’s nachts wakker wordt, omdat er een monster in het donker staat dat hem wil opeten, is dat voor hem echt zo. Omdat jonge kinderen het verschil tussen fantasie en realiteit nog niet kunnen zien, werkt het niet om uit te leggen dat dit niet echt kan gebeuren en dat het wel goed zal aflopen. Het helpt ook niet om bij het zien van bloed te zeggen dat het ketchup is. Je kunt je kind geruststellen door hem op schoot te nemen, een knuffelbeest te geven, een klein nachtlamp aan te laten, of door iets anders te bedenken dat hem kan beschermen.
  2. Let goed op dat je kind niet zomaar op YouTube alles kan zien. Installeer MyBee op je tablet. Dit is een veilige browser voor kinderen tot 6 jaar op je tablet. Kijk op Mybee.nl voor meer informatie. Of zorg dat YouTube veilig ingesteld staat. Dat kun je onderaan een YouTube-pagina doen door de ‘beperkte modus’ aan te zetten. Zie voor meer informatie het Veiligheidscentrum van Youtube.com.
  3. Let op je eigen gedrag als je samen kijkt. Als jij boos, bang of opgewonden reageert, dan heeft dat invloed op je kind. Omgekeerd: moet jij juist lachen? Dan leert je kind dat het blijkbaar grappig is.

Meer weten over televisie en angsten

  • Op Opvoeden.nl vind je nog meer informatie over de mediaopvoeding van jonge kinderen. De informatie is per leeftijdscategorie ingedeeld; voor baby’s, peuters, basisschoolkinderen en pubers. Zie bijvoorbeeld deze pagina over geschikte media voor je kind op Opvoeden.nl.
  • Benieuwd naar andere artikelen zoals deze? Bekijk hier het overzicht.
  • Heb je nog vragen? Stel ze via Mediaopvoeding.nl of via de Facebookpagina Facebook.com/mediaopvoeding.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X