Logo Stichting Opvoeden.nl

Hoeveel recht op privacy heeft jouw internettende puber? (10 - 16 jaar)

Alle puberouders kennen het: je kind wil ineens meer privacy. En dat terwijl jij denkt dat ze jouw toezicht nog heel hard nodig hebben. Dat kan spanningen opleveren, waardoor je kind zich nog meer wil terugtrekken…

Vluchten met media

Ook vroeger trokken kinderen zich al terug in de puberteit. Vaak met media: met een boek en muziek op de kamer. Urenlang alleen boven en maar met moeite beneden willen komen voor het eten. Media zijn een heerlijke manier om ‘weg’ te zijn als je niet fysiek weg kunt.

Sommigen zeggen dat dat ‘vluchten’ is. En soms is dat ook zo: als je problemen hebt, is het een fijne manier om alles even te vergeten. Maar het hoeft niet negatief te zijn. Wij vinden het ook fijn om de zinnen even te verzetten met een tv-serie of een tijdschrift. Het is ook een manier om je te ontspannen en weer op te laden.

Voor pubers is privacy noodzakelijk

Puberende kinderen hebben steeds meer behoefte aan ‘iets voor zichzelf’. Hier willen ze ouders en broertjes en zusjes niet meer bij als pottenkijkers. Dit is heel normaal en ook gezond: ze ontdekken wie ze zijn door vooral met vrienden te zijn en zich met hen te vergelijken.

Dat zijn ingewikkelde processen, waarin veel gebeurt. Het is dan ook niet zo gek dat ze veel alleen willen zijn om alles te verwerken. Dat alleen zijn is belangrijk, omdat ze onder vrienden de hele tijd moeten opletten wat ze zeggen, wat ze doen en hoe ze eruit zien. Dat is vermoeiend. Als je alleen bent heb je daar geen last van.

Heeft mijn puber iets te verbergen?

Tegenwoordig hoor je vaak dat wie behoefte heeft aan privacy dan zeker ‘iets te verbergen’ heeft. Alsof iedereen die privacy wil, een halve crimineel is. Privacy betekent eigenlijk dat je zelf kunt bepalen wat je wanneer en met wie deelt. Pubers weten precies met wie ze wat willen delen en ze willen daar zelf regie over hebben. Dat betekent niet dat ze ‘iets te verbergen’ hebben wat fout of slecht is, maar dat ze bezig zijn volwassen te worden. Ze willen zelf de regie en zelfstandig beslissingen nemen over hun eigen leven.

Tips

  1. Gun tieners hun privacy, maar blijf met interesse vragen stellen over hun leven met vrienden, op school en op internet. Niet om ze te controleren, maar om te begrijpen wat hen bezighoudt. Door hierover hardop na te denken in zulke gesprekken, ontwikkelen ze hun eigen oordeelsvermogen.
  2. Begrijp hun dilemma: om je te verbinden met je vrienden via sociale media, moet je iets van jezelf laten zien. Daardoor lijkt het alsof ze niets meer geven om privacy, maar dat is maar schijn. Ze geven hun privacy niet op, maar ze delen iets met anderen op de manier waarop zij dat willen. En toch kun je als ouder vinden dat ze te veel persoonlijke informatie prijsgeven. Praat daarover: ‘Wat zou je nu echt nooit online zetten?’ ‘Heb je wel eens spijt van iets wat je gedeeld hebt?’ ‘Hoe houd jij rekening met het feit dat straks een werkgever zou kunnen lezen wat jij nu gedaan hebt?
  3. Maak afspraken over hoe je je kind wilt controleren. Als controle nodig is, bijvoorbeeld als je kind gevaar loopt of in de problemen zit, moet je wel toegang kunnen hebben tot de telefoon, laptop en/of social media accounts. Spreek dus af dat je weet hoe dat kan (inlogcodes, gebruikersnaam, wachtwoorden), maar doe het niet als het niet nodig is.
  4. Er is natuurlijk ook nog een andere kant aan privacy: dat je jezelf niet te kwetsbaar moet maken voor fraude. Wie daarover meer wil weten, gaat naar Veiliginternetten.nl.

Meer weten?

  • Op Opvoeden.nl vind je meer informatie over de mediaopvoeding van pubers.
  • Benieuwd naar andere artikelen zoals deze? Bekijk hier het overzicht.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stel ze via Mediaopvoeding.nl of via de Facebookpagina.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X