Logo Stichting Opvoeden.nl

Jongvolwassene

Soa

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zijn besmettelijke geslachtsziekten die overgedragen worden via seksueel contact.

Iedereen die onveilig vrijt, dus zonder een condoom te gebruiken, kan een geslachtsziekte oplopen. De ene soa heeft ernstiger gevolgen dan de andere. We geven hieronder informatie over de meest voorkomende soa’s.

Soorten soa’s

Er zijn verschillende soa’s:

Alle soa’s (behalve schaamluizen en schurft) worden veroorzaakt door besmettelijke bacteriën en virussen. Ze worden tijdens seksueel contact gemakkelijk overgedragen via bloed, slijm, sperma en nauw contact met de huid.

Verschijnselen

Als je kind een soa heeft, kunnen de volgende verschijnselen optreden:

  • blaasjes, zweertjes of wratjes in de schaamstreek;
  • jeuk, pijn bij het plassen;
  • abnormale afscheiding uit de penis, vagina of anus;
  • vaginaal bloedverlies na het vrijen (buiten de menstruatie);
  • jeuk in het schaamhaar;
  • geelzucht.

Sommige soa’s hebben weinig verschijnselen waardoor je er ongemerkt mee rond kunt lopen. Als je kind seksueel actief is, is het verstandig om toch eens een soa-test te laten doen.

Soa-test

Als jongeren een soa hebben, of vermoeden dat ze er een hebben, kunnen ze zich daar erg voor schamen. Toch is het belangrijk dat je kind een test laat doen bij de huisarts of GGD. Sommige soa’s kunnen de vruchtbaarheid in gevaar brengen. Als duidelijk is welke soa je kind heeft, kan de huisarts passende medicatie voorschrijven.

Het condoom voorkomt soa’s

Er zijn veel voorbehoedsmiddelen verkrijgbaar, maar alleen het condoom beschermt tegen het overdragen van de meeste soa’s. Ook bij orale en anale seks is het belangrijk om een condoom om te doen. Besmetting met soa’s die voorkomen in de schaamstreek (zoals herpes, schaamluizen en genitale wratten) kun je niet voorkomen met een condoom, omdat er nauw contact is met de huid van de schaamstreek.

Begint je kind net met seks?

Als jongeren net beginnen met seks, is het risico op een soa het grootst.

  • Jongeren denken niet genoeg aan de gevaren.
  • Jongeren willen seksualiteit uitproberen. Vaak hebben ze verschillende vriendjes of vriendinnetjes na elkaar. Dat vergroot het risico op een soa.
  • Ze zijn vaak heel verlegen en weten niet goed wanneer ze klaar zijn voor seks. Bij de eerste keer hebben ze dan misschien geen condoom bij zich.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X