Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Hulpmiddelen bij de mediaopvoeding

Tegenwoordig bestaan er verschillende online hulpmiddelen omje kind te beschermen tegen de gevaren van media. Kijkwijzer en Pegi geven bijvoorbeeld aan of uw kind al oud genoeg is voor een film of game. Er zijn ook functies op websites of in uw browser die er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw kind geen ongeschikt materiaal te zien krijgt.

Een kinderbrowser installeren

Een kinderbrowser maakt het internetten veiliger voor kinderen. Ze krijgen op basis van hun leeftijd alleen toegang tot ‘goedgekeurde websites’. Voorbeelden van kinderbrowsers zijn: MyBee en Kibro (tot 11 jaar). Beide zijn gratis.

Software voor ouderlijke controle

Er is software die bijhoudt bij hoe lang een kind op de computer zit, de toegang beperkt en controleert welke sites het kind bezoekt. Er zijn verschillende programma’s te vinden, soms gratis. Kijk eerst bij de leverancier van je antivirussoftware wat deze aanbiedt. Er zijn enkele Nederlandse producten: Kliksafe, Filternet en Yoursafetynet.

Instellingen op apparaten

Vrijwel alle game-consoles en tablets hebben ingebouwde mogelijkheden om tijd en toegang te beperken. Soms is het alleen in het Engels. Voor televisie zijn er via kabel-tv en digitale tv ook mogelijkheden om de toegang te reguleren op basis van leeftijd, zodat kinderen niet per ongeluk iets zien waar ze te jong voor zijn. Onderzoek via je eigen aanbieder wat er mogelijk is.

Instellingen op websites

Ben je bang dat je kind op Youtube of Google materiaal te zien krijgt dat niet geschikt is voor kinderen? Je kunt de instellingen op deze sites wijzigen zodat dit materiaal niet getoond wordt. Ga hiervoor bij Google naar ‘safe search’ en bij Youtube naar ‘veiligheidscentrum’.

Websites met informatie over mediaproducten

Informatie over mediaproducten voor kinderen kun je vinden op Mediasmarties.nl. Informatie over boeken voor kinderen kun je bijvoorbeeld vinden op de website Leesfeest.nl.

Tips van andere ouders

Contact met andere ouders kan veel tips opleveren. Er zijn fora op internet, maar denk ook aan de bibliotheek, de naschoolse opvang, het schoolplein en de sportvereniging.

Hulp van professionals

Stel een vraag via Mediaopvoeding.nl of bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) bij jou in de buurt.

×
Waar ben je?