Logo Stichting Opvoeden.nl

Basisschoolkind

Zien

Als je kind niet zo goed ziet, merk je dat vaak als ouder zelf. Of je krijgt het te horen van de jeugdarts (schoolarts) of de leerkracht. Natuurlijk is het belangrijk dat je kind goed kan zien, onder meer voor de schoolprestaties en de veiligheid in het verkeer.

Hoe weet je of je kind slecht ziet?

Je kunt merken dat er iets aan de hand is als je kind bijvoorbeeld vaak de ogen samenknijpt, of altijd dicht bij de televisie wil zitten. Maar je kunt oogproblemen ook herkennen aan leerproblemen. Bijvoorbeeld bij het lezen:

  • letters of woorden overslaan;
  • presteren onder het leeftijdsniveau;
  • veel tijd nodig hebben voor het huiswerk;
  • letters of getallen verdraaien.

De opticien

Wanneer je denkt dat je kind niet goed kan zien, kun je naar de huisarts of de opticien gaan. Maar de opticien heeft bij jonge kinderen (in ieder geval onder de 12 jaar) niet alle mogelijkheden om goed onderzoek te doen. Kleine kinderen kunnen dan ook beter naar de oogarts gaan voor een uitgebreide oogtest. Hiervoor moet de huisarts een verwijzing schrijven. De oogarts kan je eventueel doorverwijzen naar de orthoptist, die samenwerkt met de oogarts in het ziekenhuis.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X