Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Geslachtsontwikkeling

Onder invloed van hormonen beginnen kinderen aan het eind van de basisschool te veranderen. Bij meisjes vinden de eerste lichamelijke veranderingen plaats vanaf ongeveer 10 jaar. Bij jongens is dit gemiddeld twee jaar later. Je kunt je kind op deze veranderingen voorbereiden door erover te praten.

Jongens

Bij jongens begint de aankondiging van de puberteit met de groei van de penis en de zaadballen als ze ongeveer 11 jaar zijn. Ze krijgen een eerste zaadlozing als ze gemiddeld 12 jaar zijn. Er komen ook veranderingen als de groei van schaamhaar en okselhaar. De stem van een jongen wordt lager als hij ongeveer 16 jaar is. Dit heet ‘de baard in de keel krijgen’.

Meisjes

Meisjes krijgen borsten als ze gemiddeld 10 of 11 jaar zijn, en soms ook al eerder. Daarna volgt de groei van schaamhaar en okselhaar. Vanaf 11 jaar zie je bij meisjes een groeispurt. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun tiende en vijftiende jaar. Tussen de 15 en 18 jaar kunnen de borsten nog wat groter worden en de heupen wat breder. De schaamlippen worden groter en veranderen van kleur.

Steeds eerder

Kinderen komen eerder in de puberteit dan vroeger. Zie je al veranderingen bij je kind die nog niet bij de leeftijd passen? Dan kun je het best advies vragen aan je huisarts of de jeugdarts van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Er zijn manieren om een te vroege puberteit bij kinderen tijdelijk tot stilstand te brengen.

×
Waar ben je?