Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Gezond gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk voor het algehele functioneren van je kind, zowel voor de lichamelijke gezondheid als voor de psychische en emotionele gezondheid.

Eten

Alles wat kinderen eten heeft invloed op hun gewicht en gezondheid. Het is daarom vooral belangrijk dat ze gezond eten en niet te veel snoepen. Als je kind honger heeft, kun je beter een boterham geven dan een patatje. Kijk ook uit met extraatjes. Die kun je beter bewaren voor speciale momenten. Geef je kind bijvoorbeeld liever tussendoor een appel of een banaan dan een chocoladereep of ander snoep.

Bewegen

Voor een gezond gewicht is het belangrijk dat je kind elke dag minstens een uur flink beweegt. Dagelijks buiten spelen en lopend of met de fiets naar school of vriendjes gaan is al een goed begin. Daarnaast kun je je kind stimuleren een sport te beoefenen, zoals voetbal, turnen, basketbal, korfbal, tennis of zwemmen. Je kunt het best met je kind overleggen wat een leuke sport is. Informeer ook naar kennismakingscursussen of proeflessen.

Body Mass Index

De Body Mass Index (BMI) is een indicator voor een gezond gewicht. Je kind heeft een gezonde BMI als de verhouding tussen lengte en gewicht klopt. Voor kinderen en jongeren gelden andere BMI-waarden dan voor volwassenen. Dit is voor elke leeftijd anders, omdat je kind nog in de groei is. Je kunt de BMI berekenen op de website van het  Voedingscentrum.

Handige apps

  • GroeiApp – Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei en ontwikkeling van je kind(eren) bijhouden.
  • iGrow – Met de app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind (van 0-10 jaar) groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft.
  • GezondGroeien – Met de app van het Voedingscentrum kun je de groei en ontwikkeling van je kind in je buik en de eerste jaren daarna volgen.
×
Waar ben je?