Logo Stichting Opvoeden.nl

Basisschoolkind

Hoofdpijn

In verreweg de meeste gevallen is hoofdpijn onschuldig en gaat het vanzelf weer over. Hoofdpijn kan ook het gevolg zijn van spanningen, net als buikpijn en soms slecht slapen.

Wat kun je doen?

Bespreek samen wat je kind dwarszit en zoek naar een oplossing. Als het iets met school te maken heeft, kun je je kind beter niet thuishouden. Dat verergert de problemen juist vaak.

Als onduidelijk blijft waar de klachten vandaan komen, kun je samen met je kind een pijnkalender bijhouden.

Pijnkalender

Je kind houdt ’s avonds op de pijnkalender bij of het die dag pijn heeft gehad: geen pijn, een beetje pijn of heel veel pijn. Zo leert het hierin onderscheid maken. Spreek af dat je kind ‘geen pijn’ heeft gehad als het vergeet iets in te vullen.

Als je samen de lijst bekijkt, kan er een patroon zichtbaar worden. Je kunt dan bijvoorbeeld zien dat je kind steeds hoofdpijn of buikpijn heeft vóór een bepaalde activiteit. Klachten verminderen vaak al tijdens het bijhouden van de kalender. Maak je je toch ernstige zorgen? Dan kun je beter even langs de huisarts gaan.

Kijk ook eens bij:

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X