Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Geslachtsontwikkeling

Bij jongetjes ontwikkelen de zaadballen (testikels) zich al tijdens de zwangerschap. Voor de geboorte dalen de zaadballen in de balzak in. Na de geboorte hebben jongens twee zaadballen in hun balzak.

Indaling van de zaadballen

Soms vindt er geen indaling plaats, of daalt er maar één zaadbal in. De andere blijft dan achter in de lies of in de buikholte. Dit kan later problemen opleveren met de vruchtbaarheid. De arts op het consultatiebureau controleert de indaling als je met je zoon op het bureau komt. Je kunt daar om meer informatie vragen.

Als de zaadballen nog niet zijn ingedaald als je zoon 2 jaar is, moet hij in ieder geval geopereerd worden, maar meestal gebeurt dat al eerder. De operatie vindt onder algehele narcose plaats. Het is belangrijk om je kind goed voor te bereiden op de gang van zaken rond de operatie.

Verkleving van de voorhuid

Bij jongetjes komt het vaak voor dat de voorhuid van de penis verkleefd is. Probeer het niet los te maken en maak alleen de plekken schoon waar je bij kunt. Voordat je zoon 7 is, verdwijnt de verkleving over het algemeen vanzelf. Als er door de verkleving klachten ontstaan, is het verstandig om dat op het consultatiebureau of met de huisarts te bespreken.

Verkleving van de schaamlippen

Bij meisjes zijn soms de schaamlippen voor een deel aan elkaar verkleefd. Hier kun je beter niets aan doen; het laat vanzelf los.

×
Waar ben je?