Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Screening op Downsyndroom

De screening op downsyndroom laat zien of je een verhoogde kans hebt op een kind met het downsyndroom. Je bepaalt zelf of je de screening wilt laten doen.

Uitgebreid gesprek voorafgaand aan de screening

Overweeg je om de screening op downsyndroom te laten doen? Dan heb je eerst een uitgebreid gesprek met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Je bespreekt alle keuzes waar je tijdens de screening mee te maken kunt krijgen. Ook kun je al je vragen stellen en krijg je uitleg en informatie over:

  • het onderzoek;
  • de manier waarop het onderzoek wordt uitgevoerd;
  • de aandoeningen die gevonden kunnen worden;
  • de betekenis van de uitslag.

Download voor meer informatie de folder van RIVM.nl.

De combinatietest

Voor de screening op downsyndroom wordt gebruikgemaakt van de combinatietest. Deze test bestaat uit drie onderdelen:

  • de leeftijd van de moeder;
  • een bloedonderzoek bij de moeder in de periode tussen de negende en veertiende week van de zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt wat bloed afgenomen en onderzocht in een laboratorium;
  • een echo in de periode tussen de elfde en veertiende week van de zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt de dikte van de nekplooi van je kind gemeten.

Vervolgens wordt de kans op downsyndroom berekend aan de hand van de uitkomsten van de twee onderzoeken, de leeftijd van de moeder en de precieze duur van de zwangerschap.

Screenen op andere afwijkingen

Naast de kans op downsyndroom (trisomie 21) geeft de uitslag van de test ook informatie over de kans op het patausyndroom (trisomie 13) en het edwardssyndroom (trisomie 18). Je krijgt deze informatie tenzij je aangeeft dit niet te willen weten.

Je kunt op elk moment stoppen

De screening kan je misschien geruststellen over de gezondheid van je kind, maar de uitslag kan je ook ongerust maken en je voor moeilijke keuzes stellen. Je bepaalt zelf of je de screening wilt laten uitvoeren en of je bij een ongunstige uitslag een vervolgonderzoek wilt laten doen. Dit vervolgonderzoek geeft je meer zekerheid.

De kosten van de screening

Afhankelijk van je aanvullende verzekering betaal je de combinatietest zelf. Bij een medische indicatie wordt de combinatietest wel vergoed. De zorgverzekering betaalt de kosten van het uitgebreide gesprek voordat de screening plaatsvindt.

×
Waar ben je?