Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Administratieve verplichtingen

Als je kind na vierentwintig weken zwangerschap dood geboren wordt of overlijdt na de geboorte, ben je verplicht om de baby aan te geven bij de burgerlijke stand.

Bij een zwangerschap korter dan vierentwintig weken mag dat, maar is het niet verplicht. Veel ouders doen wel aangifte, om te bevestigen dat het kind er geweest is.

Papieren meenemen

Formeel is het zo dat eerst de geboorte aangegeven moet worden en dan het overlijden. Dit kan in één bezoek aan het gemeentehuis.

  • Hierbij moet wel een verklaring van overlijden overhandigd worden. Dat papier moet ondertekend zijn door een arts.
  • Bij een zwangerschap van minder dan vierentwintig weken is ook een verklaring nodig van een geneeskundige waaruit de duur van de zwangerschap blijkt.

Als de aangifte voltooid is, wordt er een formulier afgegeven waarop staat dat begraven of cremeren is toegestaan. Deze toestemming is verplicht voor kinderen die geboren zijn na een zwangerschap langer dan vierentwintig weken.

Naamskeuze

Als je al een naamskeuze had gemaakt (akte van naamskeuze) komt deze te vervallen.

Begrafenisvergoeding

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen kun je de kosten voor de uitvaart van een baby die nog geen vierentwintig weken gedragen is, vergoed krijgen. Er zijn verschillen tussen de maatschappijen, maar de meeste houden een termijn van zestien weken aan.

Wie moet dit regelen?

De vader van de baby is in eerste instantie de persoon die de aangifte bij de gemeente moet doen. Wanneer de vader niet aanwezig is of niet in staat is aangifte te doen, kan ook iemand anders die aanwezig was bij de bevalling dit doen. Eventueel is het ook mogelijk dat de uitvaartverzorger of een medewerker van het ziekenhuis dit verzorgt.

×
Waar ben je?