Logo Stichting Opvoeden.nl

Zwanger

Soa en zwangerschap

Er zijn enkele soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) die bij de zwangerschap of geboorte problemen kunnen geven.

Chlamydia

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. De infectie verloopt vaak onopgemerkt en kan resulteren in een eileiderontsteking of een ontsteking in de buikholte. Dit kan onvruchtbaarheid en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap tot gevolg hebben.

Van chlamydia is bekend dat het het risico op voortijdig breken van de vliezen of te vroege weeën verhoogt. Ook kan het een oogontsteking of een longontsteking veroorzaken bij de pasgeboren baby.

Gonorroe

Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Vrouwen hebben vaak geen klachten van de infectie. Gonorroe kan opstijgen via de baarmoeder en eileiderontsteking veroorzaken. De infectie kan zich verder uitbreiden naar de buikholte. Gonorroe kan leiden tot onvruchtbaarheid of tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Een zwangere vrouw kan gonorroe overdragen op haar baby. Gonorroe kan, net als chlamydia, een oogontsteking of een longontsteking bij de baby veroorzaken.

Syfilis

Syfilis (lues) kan overgedragen worden op de baby en verschillende aangeboren afwijkingen veroorzaken. In Nederland worden daarom alle zwangere vrouwen getest op syfilis. Als een zwangere vrouw syfilis heeft, wordt zij zo spoedig mogelijk met antibiotica behandeld om te voorkomen dat het kind geïnfecteerd wordt.

Herpes genitalis

Herpes kan op de baby worden overgedragen. Dat gebeurt eigenlijk alleen wanneer je op het moment van je bevalling een eerste herpesaanval hebt met herpeszweertjes in of rond de vagina. In dat geval wordt een keizersnede aangeraden, omdat een besmetting met herpes bij de baby een hersenontsteking kan veroorzaken.

Hiv en aids

Vrouwen die het hiv-virus bij zich dragen, kunnen bevallen van een gezond kind, dat het virus niet bij zich draagt. Als je je niet laat behandelen, is de kans dat je baby onbesmet geboren wordt ongeveer 75 procent. Door een snel begin van de medische behandeling vergroot je de kans dat je baby zonder hiv geboren wordt. Je kind heeft dan 98 procent kans om zonder hiv ter wereld te komen. In Nederland worden alle zwangere vrouwen getest op hiv.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus dringt de levercellen binnen en veroorzaakt daar een ontsteking. Je kunt een infectie oplopen via onveilig seksueel contact en bloedcontact. Een moeder die het virus bij zich draagt, kan haar baby tijdens of na de geboorte besmetten. Baby’s van moeders met hepatitis B worden direct ingeënt. In Nederland worden alle zwangere vrouwen getest op hepatitis B.

Behandeling van soa's

Als je zwanger bent en denkt dat je een soa hebt, kun je het best contact opnemen met een soa-centrum, de verloskundige of je huisarts.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X