Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Listeriose en toxoplasmose

Listeriose is een voedselvergiftiging met de bacterie ‘Listeria’. Listeria is nauwelijks gevaarlijk voor volwassenen, maar kan dat wel zijn voor een ongeboren baby. Je baby kan besmet raken via jou. Je kunt dan een miskraam krijgen.

Hoe kun je listeriose voorkomen?

Listeria kan groeien in groente, kip, vis en vlees wanneer die te lang in de koelkast zijn bewaard. Koop deze producten daarom vers en bewaar ze zo kort mogelijk in de koelkast. De Listeriabacterie wordt gedood tijdens koken en bakken. Ook rauwe melk die zo van de boerderij komt, moet je eerst koken voor gebruik. Let ook op producten die gemaakt zijn van rauwe melk (‘au lait cru’).

Toxoplasmose

In rauw of halfgaar vlees kunnen eitjes zitten van een parasiet. Deze parasiet kan je besmetten. Dat kan toxoplasmose veroorzaken. Dit is heel gevaarlijk voor je baby. Kattenpoep kan ook toxoplasmose veroorzaken. Je kunt besmetting voorkomen door handschoenen te dragen bij het schoonmaken van de kattenbak én bij tuinieren.

×
Waar ben je?