Logo Stichting Opvoeden.nl

Zwanger

Vegetarisch

Wanneer je zelf gewend bent vegetarisch te eten, kun je dat tijdens je zwangerschap gewoon blijven doen. Je hebt niet per se vlees of vis nodig om voldoende gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen.

B-vitamines

Het is wel goed om erop te letten dat je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. B-vitamines zitten vooral in volkorenproducten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten.

IJzer

In vlees zit veel ijzer, maar ijzer zit ook in de meeste vleesvervangers: noten en zaden, peulvruchten, sojabrokjes, seitan, tahoe, tempé en de meeste kant-en-klare vleesvervangers. In quorn en kaas zit maar weinig ijzer en dit zijn daarom geen volwaardige vleesvervanger. Er zit bovendien veel verzadigd vet in kaas.

Plantaardig ijzer zit ook in andere voedingsmiddelen:

  • tarwe-, rogge-, krenten- en volkorenbrood;
  • muesli en ontbijtgranen;
  • groenten zoals courgette, broccoli en groene bladgroenten;
  • sommige fruitsoorten: frambozen, bessen, bramen en gedroogde abrikozen;
  • volkorengraanproducten: bulgur, seitan, boekweit, zilvervliesrijst, tarwe- en roggemeel;
  • (appel)stroop, peterselie en tahin.

Vitamine C

Vitamine C stimuleert de opname van plantaardig ijzer. Het is daarom verstandig om bij elke maaltijd ook groente, fruit of vruchtensap te nemen.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X