Ik heb schulden

Het kan gebeuren dat je iets moet betalen, maar daarvoor geen geld hebt. Zo kun je schulden krijgen. Als je dan niets doet, kan een kleine schuld snel oplopen tot een grotere. Daarom is het belangrijk om bij schulden vroeg in te grijpen. Hoe doe je dat?

Houd overzicht

Bedenk bij wie je schulden hebt en hoe hoog die zijn. Houd in de gaten of het je lukt om die schulden af te lossen. Hulp bij het maken van een overzicht en de stappen daarna vind je op Zelf je schulden regelen.

Een buddy zoeken

Het kan lastig zijn om met vrienden of familie te praten over je schulden. Vaak is het wel fijn om met iemand anders naar je financiële situatie te kijken. Met de FiKks app kun je gratis en anoniem aan de slag met een buddy. Bijvoorbeeld voor het maken van betalingsafspraken.

Ben je tussen 18 en 24 jaar? Dan kun je via Get a Grip van Humanitas hulp krijgen bij je financiële administratie. De vrijwilligers zijn net als jij jong en begrijpen je situatie.

Zoek hulp bij grote schulden

Lukt het je niet meer om je schulden af te betalen? Zoek dan direct hulp. Laat iemand je helpen bij het treffen van betalingsregelingen. Zo voorkom je dat de schuld blijft oplopen:

  • Zoek contact met de organisaties waar je schulden hebt die je niet kunt afbetalen. Wees eerlijk en vertel duidelijk waarom je niet kunt betalen. Vertel ook hoelang je denkt dat dat gaat duren. Vraag om concrete afspraken. Hoe lang krijg je uitstel? Wat gebeurt er daarna? Wie is je contactpersoon? Met wie heb je gesproken?
  • Vraag altijd om een bevestiging van je afspraken per mail of brief. Het Nibud heeft daarvoor een voorbeeldbrief.
  • Bij schulden kun je hulp krijgen van de gemeente waar je woont. Hoe dat werkt staat op de website van je gemeente.
  • Weet je niet waar je terecht kunt? Bel dan met 0800-8115. Dit is een landelijk hulpnummer voor mensen met schulden. Zij kunnen je verwijzen naar de juiste plek.

Zorg voor jezelf

Schulden geven je niet alleen geldzorgen. Je kunt er ook stress en verdriet door krijgen. Misschien maak je je zorgen over je toekomst. Of kom je niet goed toe aan andere belangrijke dingen zoals school, werk of studie. Weet dan dat je er niet alleen voor staat. Je kunt voor hulp terecht bij je huisarts. Je kunt ook anoniem chatten of bellen met de vrijwilligers van @ease en de Alles Oké? Supportlijn. Zij luisteren naar je en kunnen meedenken over wat je verder kunt doen.

Podcasts over armoede

  • In de podcast Geldschulden, wat nu? van Tussenuur Podcast vertellen Aloysha en Jeansen hoe ze van hun schulden van 8.000 en 60.000 euro proberen af te komen.
  • In de podcast Praat Money Met Me gaat Edson da Graça met drie ervaringsdeskundigen in gesprek over schulden. De onderwerpen online shoppen, snel aan geld komen en schaamte komen aan bod.
  • De podcast Armoede van De Jeugdkantine gaat over de stelling 'Opgroeien in armoede is opgroeien in schaamte'. Presentatoren Nienke de la Rive Box en Rida Deraoui praten hierover met Ellen Donkers, projectleider kansen voor alle kinderen bij het NJi, en Stephanie Boer, ervaringsdeskundige. Ook jongeren op straat komen aan het woord.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren