Opvoeden doe je niet alleen. Hoe helpen anderen mij daarbij?

Als ouder hoef je het opvoeden niet alleen te doen. Mensen in je omgeving kunnen je ondersteunen. Dat is fijn, want opvoeden kan best zwaar zijn. Het is daarom juist goed om hulp te vragen. Je kunt erover praten met andere ouders, familie, vrienden, de leerkracht of sportcoach. Ook zijn er allerlei organisaties waar je terecht kunt.  

Steun van mensen uit de omgeving 

Het kan fijn zijn om iemand om hulp te vragen bij het opvoeden. Familie, vrienden, buren en andere ouders kunnen steun, advies en inspiratie geven. Probeer daar gebruik van te maken, want als ouder hoef je het opvoeden niet alleen te doen. 

Praat met anderen 

Veel ouders vinden het fijn om af en toe met iemand te praten over de opvoeding. Bijvoorbeeld als je iets bijzonders hebt meegemaakt met je kind. Als je benieuwd bent hoe anderen iets zouden aanpakken. Of als je twijfels of zorgen hebt. Het is normaal dat je als ouder niet alles weet. Het helpt als je erover praat.  

Vraag anderen om hulp 

Veel ouders kunnen wel wat praktische hulp gebruiken. Bijvoorbeeld als je te laat bent om je kind op te halen van school. Maar ook als je een keer tijd voor jezelf nodig hebt. Het is namelijk belangrijk om ook te letten op je eigen geluk en gezondheid. Bedenk wie je om hulp kunt vragen in jouw omgeving. Misschien kunnen je ouders, je buren of een vriend een keer op je kind passen. Het is heel normaal om hulp te vragen in je omgeving. De meeste mensen helpen je waarschijnlijk graag en zullen er niks voor terug willen krijgen. 

Leer van anderen  

Je kunt veel leren van kijken en luisteren naar andere opvoeders. Kijk bijvoorbeeld op het schoolplein hoe een leerkracht een kind aanspreekt op storend gedrag. Luister op de kinderopvang hoe de pedagogisch medewerker kinderen kalmeert door liedjes te zingen. Vraag je eigen ouder hoe jij bent opgevoed. Je kiest zelf wat je kunt gebruiken in de opvoeding van jouw kind.  

Laat je inspireren door anderen 

Ook inspiratie voor gezellige en leuke dingen kun je van anderen opdoen. Je kunt ouders op school vragen of ze leuke activiteiten in de buurt weten. Knutselideeën krijg je misschien van een pedagogisch medewerker op het kinderdagverblijf. Of vraag de bibliotheekmedewerker om voorleestips. Daarnaast kun je ook inspiratie opdoen via Google en sociale media. 

Zoek een buddygezin 

Sommige ouders hebben een soort 'buddygezin'. Een gezin met kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd waar je bijvoorbeeld voor een kort oppasmoment op terug kan vallen. En waar je opvoedsituaties mee kunt bespreken. Dit kan veel steun over en weer geven. Zeker als je er alleen voor staat, kan het letterlijk delen van de opvoeding veel steun geven.  Je zou de ouders van een vrienden van je kind kunnen vragen, of buren, of zij daar ook behoefte aan hebben. Heel vaak ben je daar niet alleen in. 

Manieren om contact te maken met andere ouders 

Op het schoolplein of bij de kinderopvang 

Vaak kom je andere ouders tegen op het schoolplein, bij speelafspraakjes van je kind, of bij de kinderopvang. Misschien hebben deze ouders dezelfde vragen als jij. Hoe gaan zij om met een driftige peuter? Welke afspraken maken zij met hun kind over sociale media? Wat doen ze met een puber die de kamer niet opruimt? Het kan fijn zijn om hierover te praten en tips uit te wisselen. 

Via de school 

Je kunt met de leerkracht van je kind bespreken dat je graag in contact komt met andere ouders. Misschien is daar op school al aandacht voor, bijvoorbeeld tijdens een ouderavond of een koffie inloop. Is dat er niet? Vraag er eens naar. Misschien weet iemand een andere plek in de omgeving waar dit wordt georganiseerd. 

Initiatieven bij jou in de buurt 

Op sommige plekken worden bijeenkomsten met ouders georganiseerd. Zoals een 'vadercafé'. Vraag eens bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of het wijkteam bij jou in de buurt naar de mogelijkheden. 

Steun van organisaties bij het opvoeden

Er zijn verschillende organisaties die je graag steun bieden. Bijvoorbeeld als je even wil praten over de opvoeding, een vraag hebt, of advies nodig hebt. We zetten een aantal organisaties op een rijtje. 

Hulp in de buurt: Centrum Jeugd en Gezin 

Ben je op zoek naar hulp bij het opvoeden in jouw buurt? Vul jouw gemeente in op Opvoeden.nl.  Je krijgt dan de website en het telefoonnummer van de locatie van het Centrum Jeugd en Gezin bij jou in de buurt. 

Chatten met jeugdverpleegkundigen: Groeigids Ouderchat

Ouders met kinderen van 0-18 jaar kunnen hier terecht om vragen te stellen aan jeugdverpleegkundigen. Bereikbaar via: Ouderchat , maandag, dinsdag en donderdag van 8.30 uur tot 20.30 uur. Woensdag en vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Voor een luisterend oor: de Luisterlijn

Voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor of een goed gesprek. Bereikbaar via: 088 0767 000 - 24 uur per dag. De Luisterlijn chat  van 10.00 uur tot 22.00 uur. 

Anoniem bellen of chatten: de Oudertelefoon

Opvoeden is een uitdagende taak. Het is heel normaal dat het soms voelt alsof het te veel wordt. Je kunt anoniem contact opnemen met de Oudertelefoon om je hart te luchten of met iemand te praten als je het even niet meer weet. Bereikbaar via: 085 - 130 46 58 en chat, elke werkdag van 09.00 uur tot 15.00 uur en van 20.00 uur tot 22.00 uur. 

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders