Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Sporten voor pubers

Het is gezond voor je kind om regelmatig intensief te bewegen. Dat kan op veel verschillende plekken: bij een sportvereniging en tijdens de gymles op school, maar denk ook aan de mogelijkheden thuis en onderweg. Naast sporten zijn er nog zo veel meer mogelijkheden voor je kind om voldoende beweging te krijgen.

De gymles op school

De gymlessen op de middelbare school worden door docenten lichamelijke opvoeding gegeven. Er is steeds meer aandacht voor kinderen die een bewegingsachterstand hebben of problemen hebben met bewegen. Naast de uren lichamelijke opvoeding organiseren scholen vaak sportevenementen en wedstrijden.

Sportvereniging

Sporten is niet alleen goed voor de conditie van je kind, maar ook voor het leggen van sociale contacten. Lid worden van een sportvereniging is een goede manier om dit bij je kind te stimuleren. Daarnaast organiseren veel buurthuizen en scholen sportactiviteiten. Verder doen veel jongeren aan fitness of bijvoorbeeld streetdance bij een sportschool.

Je kunt je kind het best zelf een sport laten kiezen. Je kunt natuurlijk van tevoren meegaan om te kijken wat de sport inhoudt en om te zien of de vereniging je aanspreekt. Het belangrijkst is dat je kind er zich prettig bij voelt.

Als je kind lid wil worden van een sportvereniging kost dit natuurlijk geld en zit je waarschijnlijk vast aan een lidmaatschapstermijn. Dit is bij elke sportvereniging anders, dus informeer van tevoren goed naar de voorwaarden. Probeer je kind ook uit te leggen dat je dus niet zomaar van sport kan wisselen.

Subsidie

Sporten kost geld, maar niet iedereen heeft dat geld. Sommige gemeenten hebben hier een subsidieregeling voor. Gezinnen met een minimuminkomen kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten.

Aangepast sporten

Het kan zijn dat je kind door een beperking niet mee kan doen aan reguliere sportactiviteiten. Ook dan zijn er een hoop mogelijkheden voor je kind om te sporten. Je kunt de mogelijkheden met je huisarts of een revalidatieteam bespreken.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X