Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Drinkgedrag jongeren

Ouders kunnen het drinkgedrag van hun kinderen op verschillende manieren beïnvloeden. Uit onderzoek onder jongeren blijkt dat je meer invloed hebt op het drinkgedrag van je kind dan je denkt. Regels stellen werkt!

Stel op tijd regels vast over het drinkgedrag

Het helpt als je (voordat je kind alcohol wil uitproberen) de regel stelt: geen alcohol tot 18 jaar. Je hebt dan de meeste kans dat je het startmoment kunt uitstellen. Kinderen beginnen vaak al op de leeftijd van 11 of 12 jaar met het uitproberen van alcohol. Dus maak de regel voor die tijd duidelijk aan je kind.

Ouder dan 18?

Wanneer je kind ouder is dan 18 jaar, is het ook goed om afspraken te maken over het drinkgedrag. Bespreek als ouders met elkaar welke regels je wilt stellen.

Bespreek de consequenties

Kinderen verwachten consequenties als ze de regels niet naleven. Dat kan hen motiveren om het moment dat ze voor het eerst alcohol gaan proberen, uit te stellen. Ook kunnen ze de regels gebruiken als weerwoord wanneer anderen hen proberen over te halen.

Thuis alvast leren wennen aan alcohol? Beter van niet

Veel ouders kiezen ervoor om kinderen thuis aan alcohol te laten wennen. Af en toe een slokje proeven of een glaasje meedrinken tijdens gelegenheden. Een veel gehoorde opmerking van ouders is: "Beter thuis waar ik er controle op heb, dan buiten de deur."

Toch kun je het beter uitstellen tot je kind ten minste18 jaar is. Voor die tijd geef je met het 'thuis leren drinken' het signaal af dat je alcoholgebruik op deze leeftijd goed vindt. Voor kinderen werkt een duidelijke regel beter: geen alcohol tot 18 jaar, thuis niet èn buitenshuis niet.

Praat met andere ouders

Je kunt met andere ouders ervaringen uitwisselen. Hebben zij de regel dat alcohol tot 18 jaar nog niet mag? Hoe praten zij hier met hun kind over? Wat doen zij als hun kind zich niet aan deze afspraak houdt?

Vaak kom je er dan achter dat de veelgehoorde reactie van kinderen "Ja maar, iedereen mag het", niet klopt. Misschien zijn andere ouders zelfs wel opgelucht wanneer je erover begint.

×
Waar ben je?