Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Nachtrust

Een probleem waar veel pubers last van hebben, is dat ze ’s avonds niet naar bed willen en ’s morgens niet uit bed kunnen komen. Het is niet goed als ze daardoor te laat op school komen. Daar komt dan vaak nog bij, dat ze door de haast niet goed ontbijten.

Nachtrust en de biologische klok

Het slaapritme verandert in de puberteit. Het verschuift ongeveer twee tot drie uur. Je kind valt daardoor pas een paar uur later in slaap. Het is voor een puber echt moeilijker dan voor volwassenen om vroeg op te staan. Maar zolang de schooltijden niet veranderen, is er niets aan te doen. Pubers moeten hun best doen om op tijd te komen.

Op tijd opstaan

Je kunt als ouder je puber wel helpen om op tijd op te staan.

  • Vraag eerst eens of je kind zelf iets weet om dit te verbeteren.
  • Geef je kind algemene tips, die zorgen voor een goede slaap.
  • Help je kind om de ochtendstress te verminderen. Vertel dat het handig is om alle spullen voor de volgende dag klaar te zetten. Help hierbij als dat nodig is.
  • Zoek samen naar oplossingen. Misschien helpt een truc met meer wekkers, of een leuke weddenschap.

Dag en nacht omkeren

Als je je zorgen maakt over het slaappatroon van je puber, bespreek dat dan eerlijk met hem of haar. Als kinderen of pubers écht vaak hun bed niet meer uit kunnen komen of hun dag- en nachtritme gaan omkeren, is dit reden tot zorg. Het kan een teken zijn van depressie of angst voor school. Bespreek dit eerlijk, maar niet te dwingend. Praat er ook over met andere ouders. Hoe pakken zij dit aan? Verder kun je advies vragen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X