Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Nachtrust

Een probleem waar veel pubers last van hebben, is dat ze ’s avonds niet naar bed willen en ’s morgens niet uit bed kunnen komen. Als ze daardoor te laat op school komen, is dat natuurlijk geen goede zaak. Daar komt dan vaak nog bij dat ze niet goed ontbijten vanwege de haast.

Nachtrust en de biologische klok

Recent biologisch onderzoek lijkt erop te wijzen dat jongeren een andere biologische klok hebben. Daardoor is vroeg opstaan voor hen werkelijk moeilijker dan voor volwassenen, maar zolang de schoolklok daar niet op afgestemd is, zullen kinderen toch hun best moeten doen om op tijd te komen.

Op tijd opstaan

Je kunt als ouder wel iets doen om je puber te helpen om op tijd op te staan.

  • Allereerst kun je vragen of je kind zelf mogelijkheden ziet om dit te verbeteren.
  • Verder kun je algemene tips geven die een goede slaap bevorderen.
  • Daarnaast kun je helpen de ochtendstress te verminderen door je kind duidelijk te maken dat het handig is alle spullen voor de volgende dag klaar te zetten. Help hierbij als dat nodig is.
  • Zoek samen naar oplossingen. Misschien helpt een truc met meer wekkers, of een leuke weddenschap.

Dag en nacht omkeren

Als je je zorgen maakt over het slaappatroon van je puber, bespreek dat dan eerlijk met hem of haar. Als kinderen of pubers écht vaak hun bed niet meer uit kunnen komen of hun dag- en nachtritme gaan omkeren, is dit reden tot zorg. Het kan een teken zijn van depressie of angst voor school. Bespreek dit eerlijk, maar niet te dwingend. Praat er ook over met andere ouders. Hoe pakken zij dit aan? Verder kun je advies vragen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

×
Waar ben je?