Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Onveilige manieren

Behalve voorbehoedsmiddelen zijn er ook zogenaamde natuurlijke methoden om zwangerschap te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn 'Voor het zingen de kerk uit' en 'Periodieke onthouding'.

Voor het zingen de kerk uit

Dit is geen voorbehoedsmiddel en het beschermt niet tegen zwangerschap en soa's. ‘Voor het zingen de kerk uit’ betekent dat de jongen zijn penis uit de vagina haalt voordat hij klaarkomt. Omdat het voor een jongen moeilijk kan zijn om aan te voelen wanneer hij klaar komt, is deze methode niet erg betrouwbaar. 

Periodieke onthouding

Dit is geen voorbehoedsmiddel en het beschermt niet tegen zwangerschap en soa’s. Periodieke onthouding betekent dat je geen seks hebt op de dagen dat een meisje vruchtbaar is. Dat is een paar dagen in de maand. Maar je weet nooit wanneer een meisje een eisprong heeft. Dat maakt deze methode onbetrouwbaar. 

Natuurlijke methoden zijn alleen betrouwbaar als ze goed toegepast worden. Dit geldt ook voor andere anticonceptiemiddelen. Maar bij natuurlijke methoden is dit moeilijker. Ze vragen extra discipline en samenwerking van de jongen en het meisje. Er kan dus meer fout gaan.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X