Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Eigen bankrekening

Om je kind met geld te leren omgaan, kun je een bankrekening voor je kind openen. Je kunt er zakgeld en kleedgeld op zetten. Vanaf ongeveer 12-13 jaar kan je kind dat aan. Dat is zeker goed als je kind wat ouder wordt.

Spaarrekening

Een bankrekening is bedoeld om uitgaven van te betalen, een spaarrekening om te sparen. De meeste banken geven bij een jongerenrekening rente over het spaarbedrag. Bij veel banken kun je de rekening van je kind koppelen aan je eigen rekening en de internetbankieromgeving. Zo houd je overzicht. Dit kan tot je kind 18 jaar is. Op een jongerenrekening kan je kind nog niet roodstaan, dit mag pas vanaf 18 jaar.

Zelf pinnen

Jongeren mogen vanaf hun 12e jaar een pinpas gebruiken. Leer je kind veilig pinnen. Dit betekent:

  • Houd de pincode geheim
  • Bewaar de pincode nooit samen met de bankpas
  • Zorg dat niemand meekijkt bij pinnen
  • Laat je niet afleiden bij het pinnen
  • Leen je pincode en pinpas nooit aan anderen uit, ook niet aan vrienden en klasgenoten

Voorkom dat je kind wordt gebruikt als geldezel. Tegen een beloning geeft de jongere dan zijn pincode en pinpas af. Criminelen storten dan gestolen geld op de bankrekening van de jongere, wat er vervolgens door de crimineel weer wordt afgehaald. De crimineel blijft onzichtbaar, maar de jongere is het slachtoffer. Hij is medeplichtig aan criminele activiteiten en moet het gestolen geld terugbetalen en kan in de toekomst niet meer zo makkelijk ergens een bankrekening openen.

Je leest meer over geldezels op Pasopjepas.nl.

Zelf bankieren

Vanaf 15 jaar mogen kinderen zelf gaan internetbankieren. Help je kind in het begin daar bij. Zorg dat het weet waar je op moet letten als je inlogt en hoe je er op een veilige manier je saldo kan controleren en betalingen kan doen. Zorg dat je kind veilig internetbankiert:

  • Geef nooit inlogcodes en wachtwoorden aan anderen
  • Let goed op of de inlogprocedure is zoals je gewend bent

Er zijn veel internetcriminelen aanwezig die de website van de bank namaken of emails versturen alsof ze door de bank gestuurd zijn. Zo proberen ze bij de rekening van mensen te komen om vervolgens het geld eraf te kunnen halen. Als ouder is het wel verstandig om de pincode, inloggegevens en wachtwoorden van je kind te kennen.

Het is verstandig dat je kind regelmatig, op een vast moment, het saldo controleert. Hierdoor houdt je kind overzicht over zijn inkomsten en uitgaven.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X