Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Vloggers en vloggen

Vlogs zijn korte films op Youtube waarin jongeren een kijkje geven in hun leven. Het kijken van vlogs is heel populair en kan heel leuk zijn. Maar het kan ook problemen met zich meebrengen.

De invloed van vlogs kijken

Veel ouders hebben zorgen over de vlogs die hun kinderen kijken. Dit kan zijn omdat er in de vlogs veel wordt gescholden of omdat de jongeren in de filmpjes gevaarlijke of illegale dingen doen. Als je wilt weten of de vlogs die je kind kijkt schadelijk zijn, kun je het beste eens meekijken. Jij weet zelf het beste wat je geschikt vindt voor je kind en wat niet.

Vlogs verbieden

Het verbieden van vlogs kijken kan bijna niet. Kinderen gaan hierdoor andere manieren zoeken om toch te kunnen kijken. Het is wel belangrijk om regels te geven. Vertel je kind bijvoorbeeld dat het zich netjes moet gedragen bij het plaatsen van een reactie onder een vlog. Geef ook aan dat je af en toe wilt meekijken.

Reclame in vlogs

Door naar vlogs te kijken, krijgen kinderen veel reclame te zien zonder dat zij door hebben dat het om reclame gaat. Omdat kinderen hier erg gevoelig voor kunnen zijn, is het goed om dit in de gaten te houden. Voor pubers geldt dat de invloed van reclame minder is, als ze weten dat het om reclame gaat.

Zelf vlogger worden

Vloggen is zo populair geworden dat sommige kinderen zelf ook willen vloggen. Ze willen hiermee bekend worden en geld verdienen. Er zijn een aantal dingen die je met je kind kunt bespreken:

  • De reacties die onder een vlog worden geplaatst, zijn niet altijd leuk. Je kind moet hier mee om kunnen gaan. Geef aan dat je daarbij wilt helpen.
  • Zeg tegen je kind dat je zelf ook af en toe zal meekijken hoe het eraan toegaat. Vraag om de inloggegevens. Zo kun je zelf de reacties beheren.
  • Maak je kind duidelijk dat geld verdienen met vlogs meestal niet lukt. Proberen mag natuurlijk wel.

Kijk voor meer informatie over de regels van het vloggen op Ouders.nl

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X