Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Pubers en sociale media

In de puberteit is contact met leeftijdgenoten heel erg belangrijk. Sociale media zijn dan ook een uitkomst voor jongeren. Als ze geen internet hebben om contact te kunnen maken met hun vrienden, kunnen ze zich heel eenzaam voelen. Online contact is een aanvulling op offline contact.

Social media ontdekken (12-15 jaar)

Jonge pubers (12 - 15 jaar) zijn nog aan het ontdekken hoe online communicatie werkt.

Ze begrijpen elkaar vaak verkeerd, er ontstaat pestgedrag en ze maken veel ruzie. Ook zijn ze erg bang om buitengesloten te worden. Hierdoor moeten ze van zichzelf alle berichtjes lezen, ook al zijn het er honderden.

Meer vertrouwd met social media (16+)

Oudere pubers (16+) zijn meestal al wat meer vertrouwd met social media en maken minder ruzie. Ook het digitale pesten neemt af. Zij gebruiken sociale media vooral om:

  • goed op de hoogte te zijn van wat iedereen doet;
  • om te weten wat er te doen is in het weekend;
  • om te weten welke afspraken er gemaakt worden;
  • zelf afspraken te maken.

Verschillende toepassingen (apps)

Er zijn veel verschillende apps om met elkaar te kunnen praten. Jongens en meisjes maken veel gebruik van deze apps:

  • Facebook, Skype, FaceTime, Snapchat en Instagram (meestal met beeld)
  • WhatsApp, Telegram, Kik, Path, Twitter en (meestal zonder beeld)

Ontdekken wie je bent

Pubers gebruiken dit soort media voor hun eigen ontwikkeling. Door in contact te staan met vrienden, ontdekken ze wie ze zijn.

Sociale media helpt ze ook om te vallen en weer op te staan. Ze ontdekken wat je allemaal met sociale media kunt en wat de beperkingen zijn.

Groepsdruk

Jonge pubers kunnen lijden onder grote druk om steeds alle berichten te moeten lezen die via de smartphone binnenkomen. Leer ze daarmee omgaan. Praat over die groepsdruk, zodat ze keuzes leren maken. Zorg dat ze genoeg momenten hebben om er ook even los van te zijn: even zonder mobiel.

Meer weten? Lees dan ook de adviezen over het mediagebruik van pubers.

×
Waar ben je?