Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Wat je moet weten over pubers en gamen

Er is een verschil tussen games die je online speelt en games waarvoor je niet online hoeft. Games die je niet online speelt, hebben vaker een eindpunt: je speelt ze ‘uit’. Dat kan soms weken duren, maar dan stopt het ook weer.

Grand Theft Auto (GTA)

Een voorbeeld van zo’n game die je uitspeelt is Grand Theft Auto (GTA). Dit is overigens een spel met Pegi 18, vanwege de keiharde wereld die het spel schetst en de vaak extreem gewelddadige scenes. Grand Theft Auto is dus niet geschikt voor jonge tieners.

Online games kunnen eindeloos doorgaan

De games die je wel online speelt, hebben meestal geen einde. Ze maken gebruik van de mogelijkheid dat spelers online groepen kunnen vormen (clans of gildes) die tegen elkaar kunnen strijden.

Vaak is de gamewereld heel uitgebreid en complex en heb je in het spel een training nodig om beter te worden. Dat maakt het ook zo uitdagend: je wordt steeds beter dan je was, en je kunt je meten met anderen. Jongens vinden dat aantrekkelijk.

Verslaafd gedrag

De online games leiden meer dan de offline games tot verslaafd gedrag, doordat je deel uitmaakt van een groep. De groepsdruk maakt het nog moeilijker om ermee te stoppen en je huiswerk te maken bijvoorbeeld.

Online gokken

Er bestaan tegenwoordig veel games waarbij er gespeeld kan worden om echt geld. Bijvoorbeeld online pokeren of de gokkasten in het spel Counter-strike. Het probleem met gokken is dat het verslavend kan worden en dat kinderen er te veel geld aan uit geven. Houd daarom goed in de gaten of je kind online geld uitgeeft. En zo ja, hoeveel.

Tip: regels en grenzen stellen

Door regels te geven help je je kind om bewuster om te gaan met media, ook met games. Dat kan problemen voorkomen.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X