Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Gamen en gamegedrag van pubers

In het gamegedrag ontstaan in de puberteit verschillen tussen jongens en meisjes. Tot 12 jaar vinden jongens en meisjes gamen even leuk, maar tussen 12 en 15 zie je dat vooral jongens ermee doorgaan. Dat komt ook doordat de games die er zijn voor deze leeftijd, meisjes minder aanspreken.

Virtuele werelden

Games waarbij je lid bent van een groep hebben een grote aantrekkingskracht op pubers. Zo zitten meisjes graag in games waar je met z’n allen rondhangt in een bepaalde omgeving (een hotel, een middeleeuwse wereld of een stad), waar je allemaal kleine opdrachten kunt doen, maar vooral ook met elkaar kunt optrekken en praten.

Dit soort games wordt ook wel ‘virtuele werelden’ genoemd. Populair zijn Runescape en GoSupermodel.

World of Warcraft

Een voorbeeld van een game die jongens veel spelen, is World of Warcraft. Dat is een game waar je veel tijd in moet steken en waarbij het belangrijk is om te doen wat de groep vraagt. Veel jonge pubers kunnen zich niet goed aan die druk onttrekken. Daardoor gaat het gamen al snel ten koste van andere dingen, zoals het maken van huiswerk, optrekken met vrienden en sporten.

×
Waar ben je?