Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Kleurenblind

Een puber met kleurenblindheid kan de verschillen tussen bepaalde kleuren niet zien. Pubers kunnen alleen kleurenblind zijn wanneer kleurenblindheid voorkomt in hun familie.

Is kleurenblindheid erfelijk?

Kleurenblindheid is een erfelijke aandoening en meestal zijn andere familieleden ook kleurenblind. Hoe jongens en meisjes kleurenblindheid erven verschilt. Kijk voor meer informatie en uitleg op Erfelijkheid.nl.

Ongeveer 4 procent van de bevolking is kleurenblind en het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het meest komt de rood-groene kleurenblindheid voor. Een kind kan dan niet goed het verschil tussen rood en groen zien.

Omgaan met kleurenblindheid

De meeste kinderen leren goed omgaan met hun kleurenblindheid, maar in sommige gevallen is het vervelend. Helaas is het niet mogelijk om kleurenblindheid te genezen met medicijnen of een operatie.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X