Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Gezond gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk voor je puber. In de eerste plaats is een gezond gewicht belangrijk voor de lichamelijke gezondheid van kinderen. Ook voelen ze zich prettiger bij een normaal gewicht. En ze hebben minder kans op psychische problemen.

Eten

Alles wat je kind eet heeft invloed op zijn gewicht en gezondheid. Het is daarom vooral belangrijk dat hij gezond eet en niet te veel snoept. Als je puber honger heeft, kun hij beter een boterham eten dan een frietje. Laat je kind vooral opletten met extra's. Hij kan bijvoorbeeld beter een appel of een banaan eten, in plaats van een chocoladereep of ander snoep.

Bewegen

Voor een gezond gewicht is het belangrijk dat je puber elke dag minstens een uur intensief beweegt. En daarnaast een sport beoefent, zoals voetbal, volleybal, zwemmen of paardrijden. Op de fiets naar school is natuurlijk sowieso een goed idee!

Body Mass Index

De Body Mass Index (BMI) is een indicator voor een gezond gewicht. Je kind heeft een gezond BMI als de verhouding tussen zijn lengte en gewicht klopt. Voor kinderen en jongeren gelden andere BMI-waarden dan voor volwassenen. Dit is voor elke leeftijd anders, omdat je kind nog in de groei is. Je kunt zijn BMI berekenen bij het Voedingscentrum.

Tips

  • Wil je kind afvallen? Dan is het het beste om gewoon gezond te eten en veel te bewegen. Je helpt je puber om gezond te eten door hem 3 gezonde maaltijden per dag te laten eten. Stimuleer hem om koek, snoep, snacks en frisdranken te laten staan. Het helpt ook als je dat gewoon niet koopt.
  • Maak je je zorgen over overgewicht of ondergewicht van je puber? Probeer dan een beeld van te krijgen van wat je kind eet op een dag. En praat daarover. Wat is je opgevallen? En waar denkt hij aan? Vraag je puber om samen naar de huisarts of de Jeugdgezondheidszorg te gaan. Dan kun je samen ontdekken wat er aan de hand is. De huisarts of jeugdarts kan kijken of het een eetstoornis is of iets anders.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X