Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Soa-onderzoek

Een soa-onderzoek is een lichamelijk onderzoek. Dat kan op verschillende manieren worden uitgevoerd door de huisarts of de GGD.

Onveilige seks

Als je kind vermoedt dat het een soa heeft opgelopen, is het verstandig dat te laten testen. Chlamydia bijvoorbeeld is goed behandelbaar. Sommige soa’s kunnen ernstige gevolgen hebben als ze niet op tijd worden behandeld.

Gratis soa-test

Iedereen die jonger is dan 25 kan bij het soa-centrum van de GGD / Sense terecht voor een onderzoek naar chlamydia. Dat is de meest voorkomende soa onder jongeren in Nederland. Bij de GGD zijn een soa-test en de eventuele behandeling gratis. Natuurlijk kun je ook naar de huisarts voor een soa-onderzoek.

Als het nodig is, wordt ook op andere soa’s getest, zoals gonorroe, syfilis, hepatitis B en hiv.

Hoe wordt er onderzocht?

Bij een soa-onderzoek kun je op verschillende manier worden onderzocht:

  • Bloedonderzoek
  • Urineonderzoek
  • Lichamelijk onderzoek (uitstrijkje)

Dit is afhankelijk van de klachten die iemand heeft en de manier waarop iemand heeft gevreeën. Dit wordt voorafgaand aan het onderzoek besproken.

Onderzoek op chlamydia

Voor het onderzoek op chlamydia is in de meeste gevallen niet veel nodig: meisjes kunnen zelf een ‘uitstrijkje’ inleveren, bij jongens is urinemonster voldoende.

Kijk ook op:

  • Sense.info - zoek een soa-centrum bij je in de buurt
  • Soatest.nl - kijk of je risico hebt gelopen op een soa
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X