Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Meningokokken

Meningokokken zijn bacteriën die nekkramp of hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Er zijn 13 typen meningokokken. Niet alle typen zijn schadelijk en sommige komen gewoon bij iedereen voor in de neus- en keelholte.

Meningokokken typen A, B, C, W135 en Y

De typen A, B, C, W135 en Y zijn schadelijk en kunnen hersenvliesontsteking veroorzaken. De meeste typen meningokokken zijn gevoelig voor antibiotica en kunnen makkelijk behandeld worden. Er zijn nog geen grootschalige vaccinatieprogramma’s ontwikkeld om te voorkomen dat kinderen geïnfecteerd raken. Alleen tegen de typen A en C zijn er vaccins. Type B komt het meest voor in Europa, maar daar is nog geen vaccin tegen ontwikkeld. Type W135 en type Y zijn vrij zeldzaam.

Verspreiding

Meningokokken leven het liefst op warme, vochtige plaatsen. Doordat de bacterie niet lang kan overleven buiten het lichaam, kan hij zich alleen verspreiden via nauw menselijk contact, bijvoorbeeld in warme, drukke klaslokalen, disco’s en huizen.

Infectie

Bij sommige mensen die een schadelijke meningokokkeninfectie hebben opgelopen, vermenigvuldigt de bacterie zich snel en wint hij het van het afweersysteem. Het gevolg is dan een hersenvliesontsteking.

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking of nekkramp is een zeer ernstige aandoening. Het is daarom belangrijk om acuut medische hulp te zoeken als je vermoedt dat je kind geïnfecteerd is met meningokokken.

×
Waar ben je?