Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Zelfbeschadiging

Zelfbeschadiging is het zichzelf regelmatig en bewust toebrengen van lichamelijke pijn of letsel. Bijvoorbeeld door te snijden of te krassen in de huid, zichzelf te slaan of schadelijke stoffen in te nemen of brandwonden bij zichzelf te veroorzaken. Het komt het meest voor bij meisjes vanaf 17 jaar tot de vroege volwassenheid.

Waarom jezelf beschadigen?

  • Zelfbeschadiging is vaak een uitlaatklep voor heftige gevoelens.
  • Door zichzelf te beschadigen kan een jongere soms emotionele spanningen verminderen.
  • Het komt voor dat jongeren zichzelf pijn willen doen uit zelfhaat.
  • Door de pijn komen natuurlijke pijnstillers (endorfinen) in de hersenen vrij. Dat geeft een prettig gevoel en dat werkt verslavend.

Een kind dat zichzelf snijdt, brandt of op een andere manier kapotmaakt, schreeuwt vooral om aandacht en hulp.

Welke kinderen doen het?

Sommige pubers hebben bepaalde risicofactoren: zij lopen eerder de kans dat ze zichzelf gaan beschadigen. Denk aan een kind dat al dwangmatig gedrag vertoont, ernstige problemen heeft, of veel verdriet heeft.

Wat kun je ertegen doen?

Het is heel naar om te zien dat een kind zichzelf pijn doet. Het is ook zeker niet ongevaarlijk. Bij het snijden kan het bijvoorbeeld een slagader raken. Het is belangrijk dat je het op tijd herkent. Dan kun je er misschien iets aan doen.

Gaat het om je eigen kind, probeer dan als ouders om oprechte aandacht en belangstelling te hebben. Dan kun je er misschien achter komen hoe je kind zich voelt en waarom het zichzelf beschadigt. Ga niet te veel bovenop het beschadigende gedrag zitten, maar probeer je in te leven in de wereld van je kind. Steun bieden is het belangrijkst.

Behandelingen

Vaak zitten er dus grote problemen achter het zelfbeschadigende gedrag. Door psychotherapeutische behandelingen kan een kind proberen om controle te krijgen op het zelfbeschadigende gedrag. Verder kan medicatie helpen om angsten te verminderen, waardoor ook het zelfbeschadigende gedrag afneemt.

×
Waar ben je?