Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Zelfbeschadiging

Bij zelfbeschadiging (of automutilatie) doen jongeren zich regelmatig en bewust zelf pijn. Ze snijden of krassen bijvoorbeeld in de huid. Of ze slaan zichzelf, nemen schadelijke stoffen in of ze veroorzaken brandwonden bij zichzelf. Het komt het meest voor bij meisjes vanaf 17 jaar tot de leeftijd van een jongvolwassene.

Waarom jezelf beschadigen?

  • Zelfbeschadiging is vaak een uitlaatklep voor heftige gevoelens.
  • Door zichzelf te beschadigen kan een jongere soms emotionele spanningen verminderen.
  • Soms willen jongeren zichzelf pijn doen uit zelfhaat.
  • Door de pijn komen natuurlijke pijnstillers (endorfinen) in de hersenen vrij. Dat geeft een prettig gevoel en dat werkt verslavend.

Een kind dat zichzelf snijdt, brandt of op een andere manier kapotmaakt, schreeuwt vooral om aandacht en hulp.

Welke jongeren doen het?

Sommige pubers lopen meer risico dat ze zichzelf gaan beschadigen. Denk aan een kind dat al dwangmatig gedrag vertoont, ernstige problemen heeft, of veel verdriet heeft.

Wat kun je doen tegen automutilatie?

Het is heel naar om te zien dat een kind zichzelf pijn doet. Het is ook zeker niet ongevaarlijk. Bij het snijden kan de jongere bijvoorbeeld een slagader raken. Het is belangrijk dat je het op tijd herkent. Dan kun je er misschien iets aan doen.

Gaat het om je eigen kind, probeer dan om oprechte aandacht en belangstelling te hebben. Dan kom je er misschien achter hoe je kind zich voelt en waarom het zichzelf beschadigt. Ga niet te veel bovenop het beschadigende gedrag zitten, maar probeer je in te leven in de wereld van je zoon of dochter. Steun bieden is het belangrijkst.

Behandelingen

Er zitten vaak grote problemen achter het zelfbeschadigende gedrag. Door psychotherapeutische behandelingen kan een kind proberen om controle te krijgen over het automutilerende gedrag. Soms krijgt de jongere medicijnen om angsten te verminderen, waardoor ook het zelfbeschadigende gedrag afneemt.

Meer informatie over zelfbeschadiging

Wil je meer informatie of contact met andere ouders van kinderen die zichzelf beschadigen? Kijk dan op de website Zelfbeschadiging.nl. Hier vind je handvatten hoe je ermee om kunt gaan en tips hoe je je kind kunt helpen.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X