Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Het niet meer zien zitten

Jongeren die aan zelfmoord denken hebben hier meestal gemengde gevoelens over. Ze willen vaak niet alleen maar dood, maar vooral rust.

Dat kan komen doordat ze het idee hebben dat hun leven waardeloos is of doordat ze heftige gevoelens van angst, paniek, somberheid, leegte, zelfverwijt, boosheid, schaamte, vernedering of schuld hebben. De dood kan dan een oplossing lijken. Het idee dat je zelfmoord kunt plegen geeft ook het gevoel dat je controle hebt.

Ontsnappen

Jongeren die nadenken over zelfmoord zien dit meestal als een laatste redmiddel om te ontsnappen aan een situatie of een wereld waarin het niet goed gaat en ze zich niet thuis voelen. Uiteindelijk denken ze dat er geen andere oplossing is dan zelfmoord. De motieven en omstandigheden kunnen voor ieder kind anders zijn. Soms is een mislukte poging tot zelfmoord een schreeuw om aandacht en hulp.

Suïcidaal gedrag

Misschien heb je een vermoeden dat het niet goed gaat met je kind. Je kunt dit soms merken aan het gedrag.

  • Je kind kan bijvoorbeeld erg teruggetrokken of somber zijn.
  • Er kunnen plotselinge veranderingen optreden in het gedrag (zoals alcoholgebruik of stemmingswisselingen).
  • Als iemand niet goed meer voor zichzelf zorgt, kan dat ook een teken zijn.
  • Soms zijn jongeren zelfs al bezig met afscheid nemen, praten ze veel over de dood of doen ze aan zelfverwonding.

Het kan lastig zijn om erachter te komen of een jongere zelfmoord wil plegen. Soms kunnen ze dit ook goed verbergen.

Zelfmoord voorkomen

Als je kind gedachten heeft over zelfmoord, is het belangrijk dat je weet wat je als ouder kunt doen om een echte poging tot zelfmoord te voorkomen.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X