Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Hoofdpijn

In verreweg de meeste gevallen is hoofdpijn onschuldig en gaat het vanzelf weer over. Hoofdpijn kan ook het gevolg zijn van spanningen, net als buikpijn en soms slecht slapen.

  • Bespreek samen wat je kind dwarszit.
  • Samen kun je naar een oplossing zoeken.
  • Als het iets met school te maken heeft, kun je je kind beter niet thuishouden. Dat verergert de problemen juist vaak.

Als onduidelijk blijft waar de klachten vandaan komen, kun je samen met je kind een pijnkalender bijhouden.

Hoofdpijnkalender

Je kind schrijft ’s avonds op de pijnkalender of het die dag pijn heeft gehad en hoeveel: geen pijn, een beetje pijn of heel veel pijn. Het werkt vaak heel verhelderend om hier onderscheid in te maken. Als pubers vergeten iets in te vullen in het pijndagboek betekent dat meestal dat ze die dag geen pijn hebben gehad, maar vraag dat wel even na.

Als je samen de lijst bekijkt, kan er een patroon zichtbaar worden. Je kunt dan bijvoorbeeld zien dat je kind steeds hoofdpijn of buikpijn heeft vóór een bepaalde activiteit. Klachten verminderen vaak al tijdens het bijhouden van de kalender. Maak je je toch ernstige zorgen? Dan kun je beter even langs de huisarts gaan.

Kijk ook eens bij:

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X