Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Duizeligheid en flauwvallen bij pubers

De oorzaken van duizeligheid en flauwvallen zijn meestal onschuldig.

Flauwvallen

Flauwvallen kan gebeuren bij heftige emoties of pijn, bij te veel warmte en bij hyperventilatie. Soms voel je het aankomen. Je kind kan dan het best het hoofd even tussen de knieën houden.

Even 'zwart voor de ogen'

Behalve flauwvallen bestaat er ook ‘orthostatische hypotensie’. Dit betekent dat je bij het opstaan ineens een flinke bloeddrukdaling krijgt. Dat gebeurt vooral ’s ochtends bij het uit bed komen, maar het kan ook al gebeuren bij opstaan uit een stoel.

Je kind ziet dan even zwart voor de ogen en kan zelfs vallen. Het is niet gevaarlijk maar wel vervelend. Het komt wat vaker voor bij slanke dan bij zware mensen.

Wat kan je kind doen?

  • Eerst even gaan zitten in bed en daarna rustig opstaan.
  • Als je kind er erg veel last van heeft, kan het helpen in bed te gaan zitten en iets te eten.
  • Je kind kan misschien ook de wekker wat eerder zetten, zodat er meer tijd is om rustig op te staan.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Zijn er andere klachten naast de duizeligheid, zoals hoofdpijn? Of houdt de duizeligheid langer aan dan een kwartier? Dan is het verstandig om met je huisarts te overleggen.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X