Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Buikpijn

Buikpijn is vervelend. Kinderen kunnen er echt last van hebben.

Spanningen

Bij meisjes in de puberteit kan de buikpijn natuurlijk te maken hebben met de menstruatie of het op gang komen van de cyclus, maar er kan ook een andere oorzaak zijn. Soms is de buikpijn zo erg dat kinderen niet naar school kunnen. Buikpijn kan het gevolg zijn van spanningen, stress, veranderingen, onrust op school of in het gezin, of een probleem als pesten. Bespreek met je puber wat er aan de hand is en probeer de problemen op te lossen. Thuisblijven lost niets op; buikpijn kan dan juist vaker voorkomen.

Kinderen kunnen ook buikpijn krijgen door iets wat ze gegeten hebben, of door een lichamelijke oorzaak.

Waar kun je op letten bij buikpijn?

  • Waar zit de pijn? Echte spanningsbuikpijn, bijvoorbeeld door school, zit vaak rond de navel. Hoe verder de pijn van de navel af zit, hoe groter de kans dat de oorzaak lichamelijk is.
  • Wanneer en hoe vaak heeft je kind pijn? Is dat niet vaker dan één keer per maand, dan hoef je je niet meteen zorgen te maken.
  • Welke klachten heeft je kind precies? Heeft het ook koorts, diarree, verstopping of bloed of slijm bij de poep? Dan zit er waarschijnlijk een lichamelijke oorzaak achter. Ga hiermee naar de huisarts.
  • Kan je kind door de pijn niets (leuks) meer doen? Ga ook dan naar de huisarts.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X