Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Aften

Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond die de neiging hebben om vaak terug te komen.

Kenmerken

Aften zijn oppervlakkige, ronde tot ovale zweertjes, bedekt met een grijswit laagje en met een rode rand eromheen. Ze komen vooral voor op de onderzijde van de tong, op de mondbodem, het slijmvlies van de wang en de binnenzijde van de lip, maar soms ook in de keel. Ze verdwijnen meestal na drie dagen tot een paar weken.

Pijnlijk

Aften geven een stekende pijn, vooral tijdens het eten van zuur (fruit) of heet voedsel of doordat je kind het plekje aanraakt met zijn tong.

Hoe kun je aften voorkomen?

Je kunt aften moeilijk voorkomen, omdat de oorzaak niet altijd duidelijk is. Het kan te maken hebben met verminderde weerstand. Soms komt het in combinatie met andere ziekten voor, bijvoorbeeld bloedarmoede en darmziekten, zoals een overgevoeligheid voor gluten.

Wat kun je doen?

Als er geen oorzaak bekend is, kun je alleen de klachten behandelen. Is de oorzaak wel bekend, dan moet je die behandelen.

Als je kind pijn heeft zijn er verschillende soorten medicijnen om de klachten van aften te verminderen. Neem daarvoor contact op met de huisarts. Zorg daarnaast voor een goede mondhygiëne en vermijd zuur en gekruid voedsel. Spoelen van de mond met zout water helpt soms ook. Bovendien is een gezonde leefstijl belangrijk, dus gezonde en gevarieerde voeding en veel bewegen.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X