Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Motivatie om niet te roken

Hoe jonger pubers beginnen met roken, hoe vaker ze blijven roken. Maar liefst 88% van alle volwassen rokers is hiermee begonnen voor het achttiende jaar. Hoe meer en hoe langer iemand heeft gerookt, hoe groter de kans op gezondheidsklachten.

In gesprek gaan over roken

Als ouder wil je voorkomen dat jouw puber gaat roken. Vaak denken ouders dat ze er weinig invloed op hebben of hun kind gaat roken. Uit onderzoek blijkt dat pubers het heel belangrijk vinden wat hun ouders denken. Het is daarom belangrijk om met je kind over roken te praten.

Voordat je kind naar de brugklas gaat

Het beste moment voor een eerste gesprek over roken is voordat je kind naar de brugklas gaat. Op de basisschool vinden kinderen roken vaak nog vies. Dat verandert wanneer ze naar de middelbare school gaan. Je kunt dit gesprek op latere leeftijd nog eens herhalen. Wees duidelijk in dit gesprek en geef aan hoe jij over roken denkt.

Tips

  • Bespreek regels over roken op tijd.
  • Leer je kind om 'nee' te zeggen.
  • Geef zelf het goede voorbeeld.
  • Wees betrokken bij je kind; weet wat je kind doet.
  • Praat erover met andere ouders. Je kunt leren van elkaars ervaringen.

Meer weten?

Meer informatie en tips over praten met je kind over roken vind je op de websites Hoepakjijdataan.nl en Uwkindenroken.nl. Meer informatie over de risico's van roken kun je vinden op de website Rokeninfo.nl.

×
Waar ben je?