Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Roken en jongeren

Op de basisschool wordt nauwelijks gerookt. Veel kinderen vinden roken dan nog vies. Dit verandert wanneer ze naar de middelbare school gaan.

Uit nieuwsgierigheid of om erbij te horen steken veel pubers op de middelbare school voor het eerst een sigaret op. Ook beginnen jongeren met roken doordat ze ouders of vrienden zien roken. Vooral tussen de 13 en 16 jaar beginnen kinderen vaak met roken.

Snel verslaafd

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat jongeren niet snel verslaafd raken aan roken. Maar jongeren kunnen na enkele sigaretten al verslaafd raken.

Hoe jonger kinderen beginnen met roken, hoe moeilijker het wordt om ermee te stoppen als ze ouder zijn. Het merendeel van de volwassen rokers is begonnen voor het achttiende jaar. Hoe meer en hoe langer iemand heeft gerookt, hoe groter de gezondheidsrisico's. Meer informatie over risico's kun je vinden op de website Rokeninfo.nl.

Praat over roken

Het lijkt vaak of pubers geen advies nodig hebben van hun ouders. Toch blijkt uit onderzoek dat jongeren minder snel beginnen met roken als ze weten hoe hun ouders over roken denken.

Het is dan ook belangrijk om op tijd met je kind over roken te praten. Als kinderen eenmaal roken, staan ze minder open voor de bezwaren van hun ouders. Praat daarom met je kind voordat het naar de brugklas gaat.

Geef duidelijk je mening

Pubers hebben grenzen en duidelijkheid nodig. Hoewel een streng verbod vaak niet werkt bij roken, is een duidelijke boodschap wél belangrijk.

Leg uit dat je niet wilt dat je kind gaat roken. Veel kinderen weten namelijk niet goed hoe hun ouders over roken denken. Ook als je zelf rookt, kun je aangeven dat je niet wilt dat je kind gaat roken. Je kunt over je eigen ervaringen met roken (en verslaving) vertellen.

Huisregels

Zorg dat er zo weinig mogelijk gerookt wordt in de buurt van je kind. Geef zelf het goede voorbeeld. Je kunt afspreken dat er in huis niet gerookt wordt, ook niet door bezoek. Je kind zal roken daardoor minder snel als normaal gaan zien. Bovendien krijgt je kind zo thuis geen schadelijke rook binnen.

Meer informatie en tips over praten met je kind over roken vind je op de websites Hoepakjijdataan.nl en Uwkindenroken.nl.

×
Waar ben je?