Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Wat is GHB?

GHB is verkrijgbaar als een stroperige, zoute vloeistof en zit vaak in plastic buisjes van 5 ml. GHB bestaat ook in poedervorm.

Het effect van GHB

Het effect van GHB kan per persoon verschillen. Dit hangt bijvoorbeeld af van: gewicht, ervaringen met het middel en individuele gevoeligheid voor de werking van GHB. Het gebruik van GHB geeft een ontspannen gevoel. Het gevoel wordt vergeleken met het effect van alcohol.

De risico's van GHB

  • Bewustzijnsverlies ('out gaan'). Bij hoge doseringen is er kans op bewusteloos raken. Het gevaar bestaat dat iemand stikt in zijn eigen tong of braaksel als hij buiten bewustzijn is.
  • Kwetsbaarheid. Door het gebruik van hoge doseringen GHB kunnen grenzen vervagen, waardoor de gebruiker soms dingen doet die hij eigenlijk niet wil.
  • Afhankelijkheid. Regelmatig GHB-gebruik leidt snel tot afhankelijkheid. Bij dagelijks gebruik treden ontwenningsverschijnselen als trillingen en slapeloosheid op.
  • Hersenschade. Er zijn aanwijzingen dat langdurig GHB-gebruik tot hersenschade kan leiden. Dit zou verklaren waarom sommige gebruikers last hebben van geheugenproblemen, leerproblemen en concentratieproblemen. Ook het herhaaldelijk bewusteloos raken kan vermoedelijk tot hersenschade leiden.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X