Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Drugsgebruik bespreken

Veel jongeren die voor het eerst drugs gebruiken doen dat uit nieuwsgierigheid of omdat ze op zoek zijn naar een geluksgevoel of een heftige sensatie. Iemand die gebruikt omdat hij zich rot voelt, loopt een groter risico op problematisch gebruik dan iemand die wat neemt terwijl hij zich prima voelt.

Experimenteren met drugs

Experimenteren hoort bij de puberteit. Bijna alle jongeren experimenteren een keer met drugs, bijvoorbeeld door te gaan blowen. Als ouder kun je je kind daarop voorbereiden door er een open gesprek over te hebben, zonder vooroordelen, dreigementen of goedbedoelde waarschuwingen.

Open gesprek

Jouw invloed is het grootst als je een goede verstandhouding met je kind hebt; als je aardig en eerlijk met elkaar over van alles kunt praten. Het is goed om te weten dat experimenteergedrag van pubers over het algemeen niet uit de hand loopt als ze zelfstandig zijn, ‘nee’ kunnen zeggen en niet uit verveling gebruiken.

Je kind aanspreken

Als je merkt dat je kind toch regelmatig drugs gebruikt is het extra belangrijk om in gesprek te blijven.

  • Zorg dat je goed op de hoogte bent van alles wat met drugs te maken heeft.
  • Als je je kind wilt aanspreken op drugsgebruik, kies dan een goed moment. Ga het gesprek niet aan als je bijvoorbeeld boos bent of als je kind terugkomt van een feestje, en ook niet als er anderen bij zijn. Kies liever een rustig moment uit.
  • Confronteer je kind direct met wat je hebt gezien.
  • Benoem wat je hebt gezien en geef aan dat je denkt dat hij of zij drugs gebruikt.
  • Vraag dan hoe lang je kind dat doet, hoe vaak en met wie.
  • Je mag bezorgd zijn, maar probeer wel open en belangstellend te zijn.
  • Maak er geen kruisverhoor van, want dat werkt averechts.

Eerst luisteren

Probeer goed te luisteren naar wat je kind te zeggen heeft. Houd het gesprek rustig en vraag niet te veel door. Het is waardevol om te kunnen blijven communiceren. Zeker als het probleem ernstiger blijkt dan je denkt, is het belangrijk dat je in gesprek kunt blijven om samen hulp te kunnen zoeken.

Dan regels

Na een eerste gesprek kun je erop terugkomen en vertellen wat voor jou de regels en grenzen zijn en waarom je die stelt. Je kunt vragen of je kind weet welke risico’s drugsgebruik met zich meebrengt.

Advies en hulp

Het is misschien nodig advies en hulp te zoeken bij een instelling voor verslavingszorg. Als je kind geen hulp wil, kun je nog wel voor jezelf hulp zoeken. Schaam je hier niet voor. Er zijn in Nederland talloze mensen met verslavingsproblemen. Je kind is niet de enige. Op de website Drugsinfo.nl van het Trimbos-instituut kun je een hulpinstelling zoeken bij je in de buurt.

Je kunt je zoon of dochter ook folders over drugs geven. Dan krijgen jongeren niet het gevoel dat je ze de les probeert te lezen. Soms is het handig om zulke folders (zogenaamd) achteloos op tafel te laten slingeren.

×
Waar ben je?