Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Blowen

Blowen is het roken van hasj of wiet in een stickie of joint. Hasj en wiet worden ook wel genoemd: cannabis, hennep, hasjiesj of marihuana. Sommige mensen verwerken het wel eens in taart (spacecake).

Cannabis (hasj en wiet) is de meest gebruikte drug onder jongeren. Toch hebben vier van de vijf jongeren nog nooit geblowd. Jongeren zelf denken dat minstens 80 procent blowt.

Praat samen over blowen

Vertel kinderen over blowen. Zo weten ze wat er kan gebeuren als ze blowen.

  • Als je blowt, worden je spieren slapper. Je kind kan zich minder goed concentreren, wordt vergeetachtig en ziet de dingen anders dan ze zijn.
  • Van blowen kunnen jongeren onverschillig worden. Het maakt hen dan allemaal niet meer uit.
  • Als jongeren vaak blowen, kunnen hun school- of werkprestaties achteruitgaan. Van veel blowen kun je ook geestelijk afhankelijk raken.
  • Sommige jongeren blowen om in een roes te komen. Ze vinden het fijn om bijvoorbeeld niet te hoeven nadenken over problemen. De werkelijkheid lijkt wat verder weg.

Je kind blowt, wat nu?

Als ouder ben je bezorgd over het eventuele drugsgebruik van je kind. Denk je dat je puberende kind wel eens blowt, dan kun je dat bijvoorbeeld zo aankaarten: ‘Je blowt wel eens, hè? Waarom doe je dat?’

  • Je kind praat er eerder over als je luistert en niet meteen je oordeel geeft.
  • Het gesprek verloopt beter als je betrokkenheid toont en open blijft staan voor de meningen en ervaringen van je kind.
  • Je hebt het recht grenzen te stellen. Wat laat je wel toe, en wat niet? Maak afspraken die voor beide partijen haalbaar zijn. Maak ook duidelijk wat de consequenties zijn als de grenzen overschreden worden.

Praten met een ander

Het kan moeilijk zijn om met je kind over drugs te praten. In dat geval kun je misschien iemand anders uit je omgeving inschakelen, zoals een geliefde leraar, buurvrouw, buurman, oom of tante. Deze persoon kan met je kind afspreken wat je wel of niet mag terughoren van dat vertrouwelijke gesprek.

Verslaving aan hasj of wiet

Iemand die vaak en veel gebruikt, kan verslaafd raken aan hasj of wiet. Dit kan zowel geestelijk als lichamelijk zijn. Bij geestelijke afhankelijkheid verlangt de gebruiker steeds sterker naar het middel en voelt zich eigenlijk niet meer prettig zonder. Lichamelijke afhankelijkheid houdt in dat het lichaam protesteert wanneer het gebruik stopt. Dit noem je ontwenningsverschijnselen. Mensen die veel en vaak cannabis gebruiken, kunnen bij stoppen last krijgen van slapeloosheid, somberheid, concentratieproblemen en andere klachten.

×
Waar ben je?