Logo Stichting Opvoeden.nl

Puber

Drank

Alcohol is schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Dat geldt zeker als je kind 18 jaar of jonger is. Ook kunnen de schoolresultaten verslechteren door veel drinken en loopt je kind meer kans op het krijgen van ongelukken. 

Alcohol is ook slecht voor de gezondheid van volwassenen. Maar de risico’s zijn voor kinderen en jongeren veel groter.

Drinken en groepsdruk

Het is verleidelijk voor jongeren om mee te drinken als anderen ook drinken. Leeftijdsgenoten oefenen soms veel druk uit. Daarom is het belangrijk om te kijken welke invloed groepsgenoten op je kind hebben. Dat kun je het best al voor de puberteit met je kind bespreken.

Praat over drankgebruik

Het is goed om kinderen rond hun 11e of 12e jaar te wijzen op de gevaren van alcohol. Blijf dit tijdens puberteit nog regelmatig doen.

  • Je kunt uitleggen dat alcohol voor jongeren extra slecht is, omdat het de groei van de hersenen afremt.
  • Bespreek met je kind welk alcoholgebruik hij of zij normaal vindt.
  • Probeer duidelijke regels af te spreken en houd je kind daar ook aan. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren het zelfs op prijs stellen als ouders duidelijke grenzen stellen.

Tips

  • Probeer het moment waarop je kind alcohol begint te gebruiken zo lang mogelijk uit te stellen, zeker tot na het achttiende jaar!
  • Leg uit dat veel alcohol drinken niet stoer is. Het is juist een teken van zwakte als je dronken bent.
  • Vertel ook dat je erg ziek kunt worden van te veel drinken. Je kunt zelfs in coma raken.
  • Laat je kind niet thuis indrinken.

Het goede voorbeeld

Jongeren doen wat anderen doen. Als ouders veel drinken, denken hun kinderen dat dit normaal is. Ook medescholieren, collega’s of vrienden die veel drinken, kunnen voor jongeren een slecht voorbeeld zijn. Geef dus zelf het goede voorbeeld aan je kind en leg uit dat je je vrienden of leeftijdsgenoten niet na hoeft te doen.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X