Logo Stichting Opvoeden.nl

Peuter

Tanden poetsen bij peuters

Een goede verzorging van het gebit van je peuter is heel belangrijk. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen je kind te leren dat veel zoetigheid slecht is voor het gebit. En dat goed poetsen het risico op gaatjes verkleint.

Tandenpoetsen: wanneer een hoe vaak?

Poets elke dag de tanden, het liefst voor het slapengaan. Gebruik daarvoor een speciale kindertandenborstel en speciale peutertandpasta met fluoride zonder extra smaakje.

Wordt je kind 2? Poets dan 2 keer per dag 2 minuten de tanden met peutertandpasta met fluoride. Neem je kind vanaf 2 jaar ook regelmatig mee naar de tandarts.

Poets volgens een vaste volgorde

Houd een vaste volgorde aan: onderkaak binnenkant buitenkant bovenop de kiezen en daarna de bovenkaak binnenkant, buitenkant en bovenop de kiezen (de 3 B’s). Duw niet te hard op de borstel. Dat is niet nodig.

Tips voor het tandenpoetsen

  • Om je peuter alvast aan de tandenborstel te laten wennen, kun je je kind zelf eerst laten poetsen zonder tandpasta. Daarna doe jij het na met tandpasta.
  • Het is leuk om er een spelletje van te maken of om een liedje te zingen waardoor het duidelijk is wanneer je begint en klaar bent met poetsen.
  • Je kind kan zelf de tandenpoetsen als het dat wil. Poets tot het 10e jaar wel na.
  • Kinderen kunnen een elektrische tandenborstel voor kinderen gebruiken zodra ze hem goed kunnen vasthouden.

Meer informatie, tips, filmpjes, kleurplaten en een poetsdiploma vind je op Trammelantintandenland.nl.

Tegenstribbelde peuter

Tanden poetsen vinden peuters niet altijd even leuk. Tegenstribbelen komt niet alleen voor bij het tandenpoetsen, maar ook bij het eten of slapen gaan. Dit past bij de ontwikkelingsfase. Belangrijk hierbij is grenzen stellen en voorspelbaarheid door het volgen van een vast ritueel.

Filmpje: een gezond kindergebit

In dit filmpje van TNO krijg je tips en adviezen over de verzorging van het melkgebit van je peuter.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X