Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Luiers

Kleine kinderen hebben intensieve verzorging nodig. Je stopt je kind lekker in bad, wast de haartjes en verzorgt de huid. Ook bij het verschonen van de luier is het belangrijk om de kwetsbare huid van de billetjes goed te verzorgen.

Poepluiers

Als je kind geplast heeft, is het verschonen van een luier meestal niet zo moeilijk. Bij poepluiers is dat een ander verhaal. Het verschonen van een meisje gaat anders dan het verschonen van een jongen.

  • Bij een meisje kunnen de schaamlippen helemaal vol zitten met poep. Je kunt ze dan het best schoonmaken met veel lauw water. Doe dat heel voorzichtig, maar wel grondig.
  • Bij een jongen gaat het verschonen van een poepluier wat makkelijker. Wees wel voorzichtig met de voorhuid van zijn piemel; die kun je niet naar achteren trekken.

Luieruitslag

Na het verschonen is het belangrijk om de tere huid van de billetjes goed te verzorgen. Om luieruitslag te genezen, kun je het best de huid tweemaal per dag insmeren met zinkzalf of een andere zalf die daarvoor bedoeld is.

Wasbaar en milieuvriendelijk

Er zijn verschillende soorten luiers verkrijgbaar. Het voordeel van wasbare luiers is dat ze goedkoop en milieuvriendelijk zijn. Bovendien worden kinderen die katoenen luiers dragen eerder zindelijk. Het nadeel van katoenen luiers is dat je ze moet uitwassen. Dat kost natuurlijk ook water en energie.

Wegwerpluiers

Het voordeel van wegwerpluiers is vooral dat ze gemakkelijk zijn. Je kunt ze meteen na gebruik weggooien. De nadelen van wegwerpluiers zijn dat ze duur zijn en slecht voor het milieu. Sommige gemeenten zamelen wegwerpluiers daarom apart in.

×
Waar ben je?